Sverige skickar inte Gripen – Saab påverkas negativt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Sverige skickar inte Gripen – Saab påverkas negativt

Sverige

Beslutet att inte skicka Gripen-flygplan till Ukraina är ett bakslag för försvarsbolaget Saab, enligt Dagens industri. Detta kan påverka bolagets framtida produktionskapacitet och beställningar av Gripen E-modellen negativt.

  • Sveriges beslut påverkar Saabs produktionskapacitet.
  • Saabs vd Micael Johansson hade hoppats på fler beställningar.

Bakslag för Saab

Det svenska försvarsbolaget Saab står inför en utmaning efter att Sverige valt att inte skicka Gripen-flygplan till Ukraina, enligt en kommentar från Dagens industri. Beslutet kan påverka Saab negativt, särskilt när det gäller framtida produktionskapacitet och beställningar av Gripen E-modellen.

Produktionskapacitet i fara

Lars Tossman, chef för Gripen på Saab, har tidigare varnat för att bolagets produktionskapacitet för Gripen-flygplan kan behöva avvecklas om inte fler beställningar av Gripen E-modellen görs. Detta beslut kan därmed förvärra situationen och leda till att produktionslinjer kan behöva stängas.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Förlorade möjligheter

Dagens industri påpekar att om Sverige hade valt att skicka Gripen-flygplan till Ukraina, hade detta sannolikt resulterat i ytterligare beställningar av modellen. Saabs vd Micael Johansson har uttryckt sin önskan att skicka Gripen till Ukraina, men detta har inte fått gehör.

Hos Börskollen kan vi konstatera att beslutet kan innebära en betydande utmaning för Saab, som nu behöver hitta andra vägar för att säkra framtida beställningar och upprätthålla sin produktionskapacitet. Det återstår att se hur bolaget kommer att navigera denna svåra situation.

Börskollen om Saab

Saab är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SAAB B på Large Cap. Saab verkar inom sektorn Industri och aktien har 98829 st ägare hos Avanza samt 27960 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Saab tillhandahåller produkter, tjänster och lösningar för både militärt försvar och civil säkerhet. Deras produktutbud innefattar bland annat flygplan som JAS Gripen, fartyg för ytan och ubåtar, samt olika vapen och relaterade system. Företaget är verksamt både i Sverige och på flera marknader i Europa, USA och Australien. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Saab, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt