Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Sveriges

Sveriges mest skuldsatta man har undanhållit 1 miljard från Skatteverket

Finansmannen Bengt Ågerup, som är Sveriges mest skuldsatta person och som utropades i konkurs tidigare i år, har enligt SVT:s Uppdrag Granskning undanhållit 1 miljard kronor från Skatteverket. Dessa pengar har överförts via en stiftelse i Bahamas och sedan investerats i ett cypriotiskt företag med verksamhet i Sverige.

Ågerups skatteskuld började 2011 efter att han hade sålt sitt företag Q-med till schweiziska Galderma. Trots att han vid den tiden var bosatt i Schweiz, hävdade Skatteverket att hans ekonomiska band till Sverige var tillräckligt starka för att han skulle skatta för affären även i Sverige. Efter en långdragen tvist har han nu dömts till att betala tillbaka 1,6 miljarder kronor, vilket ledde till att han begärde konkurs.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Cypernläckan avslöjar skatteflykt

I det som nu kallas för "Cypernläckan" eller "Cyprus Confidential", har över 270 journalister från 69 medieföretag i 54 länder granskat 3,6 miljoner läckta dokument. Denna granskning har avslöjat att Ågerup överförde pengarna via en stiftelse i Bahamas för att sedan investera dem i ett cypriotiskt bolag med verksamhet i Sverige, i vad som verkar vara ett försök att undvika skatt i Sverige.

Ågerups konkurs och den pågående undersökningen illustrerar den fortsatta kampen mot internationell skatteflykt och den roll som skatteparadis spelar i denna utmaning. Oavsett utfallet av fallet kommer det att sätta ytterligare press på myndigheterna att intensifiera sina ansträngningar att bekämpa skatteflykt.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.