Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

TeslaFoto: Montage Unsplash/Wikimedia Commons, Korbitr

Tesla utklassar konkurrenten Volvo i räckviddstest

Teslas lastbil "Semi" har enligt tester visat sig kunna köra cirka 64 mil per laddning och ladda upp till 80 procent på bara 45 minuter. Med tanke på batteripaketets storlek är detta imponerande prestanda.

I en nyligen genomförd tre veckor lång test med 22 elektriska lastbilar kom Tesla Semi ut på topp, både i antalet körda mil och i jämförelse med dieseldrivna lastbilar. Med tanke på batteripaketets storlek, som bara är ungefär tio gånger större än Model S, är detta imponerande prestanda.

Jämfört med konkurrenter som Nikola, BYD, Freightliner och Volvo, hade Tesla Semi mer körtid på vägen och körde fler mil per dag än någon annan elektrisk lastbil

Vikten av snabbladdning

En av de stora insikterna från detta test var att snabbladdning kanske är viktigare än total räckvidd. Dessa stora lastbilar kan ladda vid super-snabba 750kW-laddare på sina depåer, vilket innebär att ett mindre (och billigare) batteri kan vara lämpligt för regionala transporter med kortare räckvidd. Laddning mitt i skiftet kan potentiellt vara en enorm fördel för mindre transportföretag, vilket kan spara dem tiotusentals dollar vid inköp av deras traktor, om de kan klara sig med ett mindre batteri.

Mer betydelsefullt än Teslas elektriska seger är kanske att Pepsi klarar av att transportera innehåll lika många mil per dag med en elektrisk lastbil som det kan med en diesellastbil. Det finns inte tillräckligt med timmar på ett skift för att få en förare att köra mycket mer än 100 mil ändå, så de tre stoppen för laddning visade sig inte vara en nackdel, och effektiviteten var tillräckligt hög för att göra resorna genomförbara.

Detta rapporterar Jalopnik om.

Testresultatet överträffar konkurrenterna

Jämfört med konkurrenter som Nikola, BYD, Freightliner och Volvo, hade Tesla Semi mer körtid på vägen och körde fler mil per dag än någon annan elektrisk lastbil. PepsiCo har för närvarande ett par dussin Semis i drift i norra Kalifornien, och under testet körde en av deras förare hela 173 mil på en enda dag. Detta inkluderade tre korta partiella batteriladdningar, samtidigt som föraren transporterade över 31 ton last.

  • Tesla Semi kördes i genonsnitt 92 mil om dagen under testet.
  • Tvåan Nikola snittade 41 mil om dagen.
  • Freightliner kom trea med 29 mil
  • Volvo VNR Electric kom fyra med 28 mil.
  • Volvo FH Electric (för europeiska marknaden) säljs inte i USA, men har en uppskattad räckvidd på ungefär 30 mil.

Förutsättningarna

Testet, som utfördes under arton dagar med start den 11 september, genomfördes av North American Council for Freight Efficiency. Testet inkluderade insamling av information om laddningsinfrastruktur, ägarkostnader, körprestanda och mer.

Ifrågasatt testmetod

Värt att notera är dock att testmetoden ifrågasätts från vissa håll då inte alla lastbilar i testet var aktiva varje dag under testet. Det verkar inte heller som att någon av förarna ansträngde sig för att sätta nya distans- eller laddningsrekord under testet utan rullade på som under en vanlig arbetsdag.

Tesla Semi - potentiell konkurrent på lastbilsmarknaden

Även om Tesla ännu inte har skruvat upp produktionen av Semi till samma nivå som Freightliner eller Volvo, och trots att dessa företag har årtionden av erfarenhet, tillförlitlighet och service, visar detta test att Tesla Semi har potential att bli en stark konkurrent på lastbilsmarknaden.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien PepsiCo

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.