Tesla utklassar konkurrenten Volvo i räckviddstest
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Tesla utklassar konkurrenten Volvo i räckviddstest

Tesla

Teslas lastbil "Semi" har enligt tester visat sig kunna köra cirka 64 mil per laddning och ladda upp till 80 procent på bara 45 minuter. Med tanke på batteripaketets storlek är detta imponerande prestanda.

I en nyligen genomförd tre veckor lång test med 22 elektriska lastbilar kom Tesla Semi ut på topp, både i antalet körda mil och i jämförelse med dieseldrivna lastbilar. Med tanke på batteripaketets storlek, som bara är ungefär tio gånger större än Model S, är detta imponerande prestanda.

Jämfört med konkurrenter som Nikola, BYD, Freightliner och Volvo, hade Tesla Semi mer körtid på vägen och körde fler mil per dag än någon annan elektrisk lastbil

Vikten av snabbladdning

En av de stora insikterna från detta test var att snabbladdning kanske är viktigare än total räckvidd. Dessa stora lastbilar kan ladda vid super-snabba 750kW-laddare på sina depåer, vilket innebär att ett mindre (och billigare) batteri kan vara lämpligt för regionala transporter med kortare räckvidd. Laddning mitt i skiftet kan potentiellt vara en enorm fördel för mindre transportföretag, vilket kan spara dem tiotusentals dollar vid inköp av deras traktor, om de kan klara sig med ett mindre batteri.

Mer betydelsefullt än Teslas elektriska seger är kanske att Pepsi klarar av att transportera innehåll lika många mil per dag med en elektrisk lastbil som det kan med en diesellastbil. Det finns inte tillräckligt med timmar på ett skift för att få en förare att köra mycket mer än 100 mil ändå, så de tre stoppen för laddning visade sig inte vara en nackdel, och effektiviteten var tillräckligt hög för att göra resorna genomförbara.

Detta rapporterar Jalopnik om.

Testresultatet överträffar konkurrenterna

Jämfört med konkurrenter som Nikola, BYD, Freightliner och Volvo, hade Tesla Semi mer körtid på vägen och körde fler mil per dag än någon annan elektrisk lastbil. PepsiCo har för närvarande ett par dussin Semis i drift i norra Kalifornien, och under testet körde en av deras förare hela 173 mil på en enda dag. Detta inkluderade tre korta partiella batteriladdningar, samtidigt som föraren transporterade över 31 ton last.

  • Tesla Semi kördes i genonsnitt 92 mil om dagen under testet.
  • Tvåan Nikola snittade 41 mil om dagen.
  • Freightliner kom trea med 29 mil
  • Volvo VNR Electric kom fyra med 28 mil.
  • Volvo FH Electric (för europeiska marknaden) säljs inte i USA, men har en uppskattad räckvidd på ungefär 30 mil.

Förutsättningarna

Testet, som utfördes under arton dagar med start den 11 september, genomfördes av North American Council for Freight Efficiency. Testet inkluderade insamling av information om laddningsinfrastruktur, ägarkostnader, körprestanda och mer.

Ifrågasatt testmetod

Värt att notera är dock att testmetoden ifrågasätts från vissa håll då inte alla lastbilar i testet var aktiva varje dag under testet. Det verkar inte heller som att någon av förarna ansträngde sig för att sätta nya distans- eller laddningsrekord under testet utan rullade på som under en vanlig arbetsdag.

Tesla Semi - potentiell konkurrent på lastbilsmarknaden

Även om Tesla ännu inte har skruvat upp produktionen av Semi till samma nivå som Freightliner eller Volvo, och trots att dessa företag har årtionden av erfarenhet, tillförlitlighet och service, visar detta test att Tesla Semi har potential att bli en stark konkurrent på lastbilsmarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien PepsiCo

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt