Thedéen: Svag krona är en inflationsrisk
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Thedéen: Svag krona är en inflationsrisk

Thedéen:

Den fortsatt svaga utvecklingen för den svenska kronan utgör en risk för nya inflationsimpulser, enligt riksbankschefen Erik Thedéen.

De andra fyra ledamöterna i direktionen förde snarlika resonemang, inför beslutet att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent i förra veckan – den första sänkningen på över åtta år.

Tilltagande optimism

Avgående vice riksbankschefen Martin Flodén ser det som sannolikt att svensk inflation är på väg ned under inflationsmålet på 2 procent i KPIF-inflation under andra halvåret.

"Men både den tilltagande optimismen i den svenska ekonomin och den svaga växelkursen talar för att inflationstrycket därefter kommer att vara minst lika högt som vi bedömde vid det penningpolitiska mötet i mars", sade han enligt ett protokoll från Riksbanken.

Enligt Erik Thedéen finns det en risk att hushåll och företag reagerar på inflationshöjande sätt när styrräntan sänks.

"En möjlighet är att efterfrågan stiger mer, jämfört med antagandet i vår prognos från mars, och att den inriktas mot branscher som har svårt att snabbt öka sin produktion eller där bristande konkurrens gör att företagen kan höja sina prispåslag", sade Thedéen på förra veckans penningpolitiska möte enligt ett protokoll.

"Rör sig mot målet"

Men han ser det som ett rimligt antagande att inflationen kommer att sjunka tillbaka.

"I mars föll inflationen oväntat mycket, vilket bekräftar bilden sedan några månader tillbaka att inflationen nu dämpas och rör sig mot målet, och flera indikatorer tyder på ett fortsatt lågt inflationstryck de kommande månaderna", sade Thedéen.

Thedéen bekräftade i samband med räntebeskedet att Riksbankens direktion räknar med att fortsätta sänka styrräntan två gånger till under andra halvåret i år – ned till 3,25 procent – om inflationsprognoserna håller.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt