Tidningen: Fyllda orderböcker och 30 procents uppsida för vindkraftsjätten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Tidningen: Fyllda orderböcker och 30 procents uppsida för vindkraftsjätten

Tidningen:

Efter en utmanande period med flaskhalsar och marknadsoro ser Vestas nu ut att gå en ljusare framtid till mötes. Med stigande lönsamhet och en stark orderbok är aktien nu köpvärd, enligt en analys från Privata Affärer.

  • Vestas står inför en stabiliserad marknad och ökad lönsamhet.
  • Fokus på ny 15 MW-turbin och havsbaserad vindkraft.
  • Prognos för 2024 visar på fortsatt tillväxt och förbättrad lönsamhet.

Efter flera års utmaningar på börsen, inklusive pandemins flaskhalsar och stigande elpriser på grund av Rysslands invasion av Ukraina, ser framtiden nu ljusare ut för Vestas. Enligt en analys från Privata Affärer har bolaget börjat återhämta sig och blickar nu framåt med en stark orderbok och stigande lönsamhet.

Stark orderbok och nya satsningar

Vestas har en imponerande orderbok på 61 miljarder euro, varav 26 miljarder euro är för turbiner och resten för servicekontrakt. Första kvartalet i år genererade företaget 2,7 miljarder euro i försäljning av hårdvara och 900 miljoner euro från servicedelen, som är både mer lönsam och stabil. Denna tillväxt inom service förväntas fortsätta i takt med ökade turbinleveranser.

En viktig del av Vestas framtidsstrategi är fokus på havsbaserad vindkraft. Företaget planerar att certifiera och installera sin första 15 MW-turbin i år, vilket kommer att stärka deras marknadsposition.

Prognos och framtida tillväxt

Vestas prognos för 2024 visar en förväntad omsättning på 16–18 miljarder euro och en ebit-marginal före engångsposter på 4–6 procent. Trots konkurrens på marknaden har Vestas successivt förbättrat sin lönsamhet. Analytiker tror att marginalen kan närma sig 10 procent år 2026.

Även om aktien inte är billig, är den fortfarande attraktiv med tanke på Vestas ledande position inom en bransch som förväntas växa kraftigt de kommande tio åren. På ett års sikt sätter Privata Affärer riktkursen till 215 danska kronor, vilket innebär en uppsida på 30 procent.

Vi på Börskollen anser att Vestas har potential att återhämta sig starkt och leverera långsiktig tillväxt. Kvartalsrapporter som överträffar förväntningarna kan fungera som positiva triggers under 2024, vilket kan stärka förtroendet för bolagets lönsamhet ytterligare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Vestas Wind Systems

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Vestas Wind Systems

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt