Tidningen varnar: Ett bolag som inte ens borde finnas på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Tidningen varnar: Ett bolag som inte ens borde finnas på börsen

Tidningen

Skånemöllan, en mjöl- och spannmålsproducent noterad på Stockholmsbörsen, har upplevt en betydande kursnedgång och obefintligt nyhetsflöde. Kursen har minskat med 75 procent sedan toppen 2022, och trots denna nedgång bedöms aktien inte som billig. Med en förväntad ytterligare minskning av vinsten i år, kan det vara en aktie som investerare bör undvika – varnar Privata Affärer.

  • Skånemöllan aktien har minskat med 75 procent sedan toppen 2022.
  • Trots nedgången bedöms aktien inte vara billig.
  • Bolagets vinst förväntas minska ytterligare under året.

Skånemöllan, med kunder inom livsmedelsindustrin och anor från 70-talet, har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan 1998. Trots detta har bolaget inte gjort mycket väsen av sig. Aktien har mestadels handlats i ett intervall kring 40-50 kr under en tjugoårsperiod, med undantag för 2022 då aktien steg nästan 90 procent efter Rysslands anfallskrig i Ukraina.

En trist utveckling

Utvecklingen efter 2022 har dock varit mindre positiv, särskilt sett till kursens utveckling och bolagets ekonomiska prestation. Kursnedgången sedan 2022 är närmare 45 procent och från toppnivåerna samma år är nedgången 75 procent.

Faktorer som bidragit till nedgången är fallande spannmålspriser och ökad konkurrens i kvarnbranschen, vilket ledde till att rörelseresultatet sjönk med 32 procent till 17,5 miljoner kr 2023, trots enbart marginellt lägre omsättning, förklarar tidningen i sin analys.

En aktie att undvika?

"Vi tycker att man bör undvika en aktie som Skånemöllan. Dels är nyhetsflödet om aktien obefintligt och handeln lövtunn. Sen är inte aktien billig ens efter kursnedgången", skriver Privata Affärer.

Med ett P/e-tal på över 40 på fjolårets vinst och en förväntad minskning av vinsten i år, bedöms risken vara att aktien tappar från dagens drygt 60 kr till det historiska intervallet 40-50 kr.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt