Tidningen varnar: Nappa inte på betet från sportfiskeaktien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tidningen varnar: Nappa inte på betet från sportfiskeaktien

Tidningen

Söder Sportfiske, ett e-handelsbolag inom sportfiskeutrustning, har sett sin aktiekurs sjunka kraftigt sedan sitt börsintroduktion i september 2021. Trots en initialt stark prestation har aktiens värde nästan halverats sedan dess, och företagets framtid ser osäker ut med en svag tillväxt och fallande försäljning på den svenska marknaden, anser Privata Affärer.

  • Sedan sin starka börsintroduktion har Söder Sportfiske sett sin aktiekurs sjunka med nästan 65 procent på drygt två år.
  • Under 2023 uppgick bolagets tillväxt endast till 2 procent, och försäljningen på den svenska marknaden minskade med 12,9 procent.
  • Företagets p/e-tal överstiger 40 på rullande tolv månader, vilket antyder en övervärdering av aktien.

Söder Sportfiske gjorde en stark entré på börsen med en aktie som handlades till 50-60 procent över introduktionskursen på 47 kr. Men sedan dess har bolagets aktiekurs tagit en dramatisk vändning nedåt – och som aktieägare bör man sannolikt ha fortsatt tålamod, om man ska tro tidningen Privata Affärer som varnar för bolagets dåliga prestation och höga värdering.

Svag tillväxt och tufft på den svenska marknaden

I bolagets bokslut som publicerades under februari kan man utläsa att den tidigare starka tillväxten har minskat avsevärt, med endast 2 procent tillväxt under 2023 och en omsättning på 49,8 miljoner kr under det fjärde kvartalet, nära noll.

På den svenska marknaden har försäljningen minskat med 12,9 procent under det senaste året. Utlandsförsäljningen har dock ökat, vilket tyder på en större efterfrågan på bolagets produkter i andra länder.

I bokslutet kommenterar bolagets VD; "Vi avslutar året med ett finansiellt ljummet kvartal, men med stora operativa framgångar. Sportfiskemarknaden i Sverige befinner sig i ett speciellt läge där utslagningar och aggressiva satsningar sker parallellt. Flera av de aktörer som länge varit bland våra tydligaste konkurrenter har under året gått omkull eller lagts ned samtidigt som ett par andra spelare annonserar och rabatterar aggressivt."

Framtiden ser osäker ut

Värderingen av Söder Sportfiske lockar inte heller. Med ett p/e-tal som överstiger 40 under de senaste tolv månaderna, är aktien troligen övervärderad. Detta tillsammans med den låga tillväxten och minskade försäljningen gör tidningen anser att man ska hålla sig borta.

"Ingen tillfällig lindring blir det heller då resultatet i mångt och mycket följer fiskesäsongen. Det andra och tredje kvartalet är i regel är de starkaste på året, medan första kvartalet brukar vara svagt. Nappa inte på det här betet", avlutar man.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Söder Sportfiske

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Söder Sportfiske

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt