Tietoevry kritiseras för bristande it-säkerhet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Tietoevry kritiseras för bristande it-säkerhet

Tietoevry

It-konsultbolaget Tietoevry anklagas för att ha negligerat sitt säkerhetsarbete inför den stora cyberattacken tidigare i år. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ska både enkla lösenord och bristande styrelsekompetens ha bidragit till problemen. Bolaget har dock tillbakavisat kritiken.

  • Tietoevry anklagas för att ha slarvat med it-säkerheten.
  • Styrelsen kritiseras för låg säkerhetskompetens.
  • Tietoevry förnekar anklagelserna och hävdar att de vidtar adekvata åtgärder.

Brister i säkerhetsarbete

Enligt källor som Svenska Dagbladet har talat med, har Tietoevry under en längre tid prioriterat bort nödvändigt säkerhetsarbete. Interna tester ska ha visat att bolaget ofta använde sig av alltför enkla lösenord, vilket gjorde dem sårbara för attacker.

Kritik mot styrelsen

Styrelsen får också kritik från källorna, som menar att den saknar tillräcklig it-säkerhetskompetens. En person beskriver styrelsens kunskaper som jämförbara med "gemene man". Detta har väckt oro bland kunder och anställda.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Kundernas frustration

En av de drabbade kunderna är lågpriskedjan Rusta. Deras vd, Göran Westerberg, kommenterade till Dagens industri att han inte skulle bli förvånad om uppgifterna stämmer. Han uttryckte frustration över Tietoevrys hantering av situationen och efterfrågade en haverikommission.

”Jag upplever det som att vi som kunder står absolut sist på Tieto Evrys lista över prioriteter. Vi har upplevt stora svårigheter att få tillgång till både information och ledande befattningshavare under alla faser av haveriet”, sade han.

Tietoevry har dock avfärdat kritiken och hävdar att anklagelserna är osanna. Bolaget säger att de regelbundet övervakar varningar om sårbarheter från flera källor och vidtar förebyggande åtgärder. Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen i denna fråga.

Börskollen om TietoEVRY

TietoEVRY är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern TIETOS på Large Cap. TietoEVRY verkar inom sektorn Informationsteknik och aktien har 3453 st ägare hos Avanza samt 566 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

TietoEVRY är ett teknikbolag. Inom bolaget erbjuds ett brett utbud av mjukvaru- samt molnbaserade lösningar. Störst kompetens återfinns inom affärsprocesser, applikationstjänster, infrastrukturlösningar, samt diverse front-end lösningar. Kunderna återfinns inom ett flertal marknader på global nivå. Bolaget kom till under 2019 via en sammanslagning av Tieto och EVRY. Huvudkontoret ligger i Helsingfors.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om TietoEVRY, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien TietoEVRY

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt