Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Topplista:

Topplista: Investmentbolagen med högst substansrabatt

Att investera i aktier kan kännas riskfyllt, och fonder kanske känns för generella. Då kan investmentbolag vara det perfekta alternativet. Här är några saker du bör veta om att investera i investmentbolag, inklusive koncept som substansvärdering, substansrabatt och substanspremie – samt två aktuella topplistor!

Investmentbolag är som vilken annan aktie som helst, de kan köpas och säljas dagligen på börsen. Samtidigt ger de en riskspridning, eller diversifiering, liknande det som fonder erbjuder. Dessutom överlåter du den aktiva förvaltningen till ett team av erfarna förvaltare, som väljer vilka aktier att investera i och tar alla tillhörande köp- och säljbeslut.

Substansrabatt och substanspremie

Substansrabatt eller substanspremie är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger. Om värdet på de ägda bolagen är högre än värdet på själva investmentbolaget, får de som köper aktier i investmentbolagen en rabatt, den så kallade substansrabatten. Om värdet är högre, innebär det att man betalar en premie, den så kallade substanspremien.

Värdet på substansrabatten eller substanspremien förändras ständigt, i takt med att priset på ett investmentbolag och dess aktieinnehav stiger eller faller i värde. Flera av de mer kända svenska investmentbolagen rapporterar sina substansvärden månads- eller kvartalsvis. Dessa värden kan ställas i relation till priset på själva investmentbolagets aktie, och skillnaden mellan dessa värden utgör aktuell substansrabatt eller -premie.

Investmentbolagen med högst substansrabatt idag

Investmentbolag som investerar i andra onoterade bolag kan vara svåra att värdera, eftersom deras substansvärden blir mer av en gissning. Nedan listar vi de investmentbolag som just nu handlas till substansrabatt, samt deras senaste aktuella beräknade rabatt, baserat på tjänsten Ibindex. Det är dock viktigt att notera att detta inte nödvändigtvis innebär att investmentbolaget utgör en bra investering.

Innehåller annonslänkar till Avanza.

 1. VNV Global 76,03 % substansrabatt
 2. Karolinska Development 67,13 % substansrabatt
 3. VEF 59,62 % substansrabatt
 4. First Venture 55,17 % substansrabatt
 5. Kinnevik 48,51 %  substansrabatt
 6. Byggmästare AJ Ahlström 30,40 % substansrabatt
 7. Spiltan 28,83 % substansrabatt
 8. Nordic Asia 25,00 %  substansrabatt
 9. NAXS 17,65 % substansrabatt
 10. Investor 15,24 % substansrabatt
 11. Flat Capital 9,01 % substansrabatt
 12. Traction 6,14 % substansrabatt
 13. Industrivärden 5,74 % substansrabatt
 14. Lundbergföretagen 5,66 % substansrabatt
 15. Creades 0,83 % substansrabatt

Bonus: Investmentbolagen med flest ägare

Antalet ägare hos Sveriges största nätmäklare Avanza kan ge en indikation på vilka aktier som är populära. Här är de tio mest ägda investmentbolagen i Sverige idag.

 1. Investor 358 173 ägare
 2. Kinnevik 119 028 ägare
 3. Latour 100 670 ägare
 4. Industrivärden 70 337 ägare
 5. Svolder 48 438 ägare
 6. EQT 44 520 ägare
 7. Lundbergföretagen 42 451 ägare
 8. Bure 37 869 ägare
 9. Creades 34 882 ägare
 10. Ratos 33 879 ägare

Observera att om det finns både A- och B-aktier för ett bolag, har vi endast listat den aktien med flest ägare (och ej slagit samman båda).

Tips: Om du önskar att fördjupa dig mer om investmentbolag som investeringsform samt ta del av fler topplistor rekommenderar vi vår stora guide om investmentbolag (Sverige och internationell).

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bure Equity

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.