Toyota stoppar arbete på Northvolt efter dödsfall
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Toyota stoppar arbete på Northvolt efter dödsfall

Toyota

Toyota stoppar tillfälligt arbetet för sina servicetekniker på Northvolts batterifabrik i Skellefteå, rapporterar Dagens Arbete. Detta efter att tre dödsfall skett bland personer som arbetat i fabriken.

Tre män som utfört arbete på Northvolt har inom loppet av ett halvår avlidit i sina hem. Det oroar Toyota.

"Som arbetsgivare värnar vi om våra medarbetares säkerhet … Utifrån den information som vi har tagit del av hos Northvolt i Skellefteå har vi som arbetsgivare tills vidare beslutat att genomföra så lite service och underhåll på plats som möjligt", skriver Annika Dörner, hr-direktör på Toyota Material Handling, till Dagens Arbete.

Utredning pågår

En dödsfallsutredning pågår hos polisen för att ta reda på varför personerna avlidit.

– Vi jobbar inte i något brottsspår i nuläget. Vi vill bilda oss en uppfattning och få en bättre bild av både bakgrund till de här personerna som avlidit, men också se om det finns någonting kring dem som kan förklara varför man har avlidit, säger Johan Stabbfors, utredare vid polisens miljöbrottsenhet i region Nord.

Matti Kataja, kommunikationschef för Northvolt i Norden, välkomnar utredningen.

"Polisen har redan gjort utredningar av de första två fallen, och de riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen. Ingen person eller företag har heller delgivits misstanke för brott. Northvolt och Sodexos egna utredningar visar inte heller att personerna, som arbetade i olika delar av det mycket stora fabriksområdet, har varit inblandade i någon olycka eller att de skulle ha exponerats för något", skriver han i ett mejl till TT.

Kataja skriver också att Northvolt kommer stödja utredningen på "alla sätt vi kan för att både de anhöriga och våra kollegor ska få svar".

"Högsta prioritet"

En av de avlidna männen arbetade för underentreprenören Sodexo.

"I avvaktan polisens utredning, som vi välkomnar, har vi inte mer att tillägga än att säkerhetsarbetet har vår högsta prioritet", skriver företagets kommunikationsdirektör Eva Kristensson i ett mejl till TT.

Arbetsmiljöverket uppger för TT att de har kännedom om dödsfallen och har löpande kontakt med polis, arbetsgivare och skyddsombud.

"Vi inväntar uppgifter från polisen och arbetsgivaren för vidare handläggningsåtgärder", skriver sektionschef Nadja Lukin.

Källa: Hanna Rasmusson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Northvolt

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Northvolt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt