Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tredje

Tredje dagen med strejk hos Tesla - så här gjorde Amazon och Toys R Us

Arbetarna på Tesla är inne på sin tredje strejkdag. Kravet är detsamma som det brukar vara i sådana här situationer - ett kollektivavtal. Om inget avtal tecknas hotas den så kallade svenska modellen, enligt experten Christer Thörnqvist.

Den svenska modellen, som baseras på kollektivavtal, är något som fackföreningar i Sverige starkt försvarar. Dessa avtal reglerar arbetsvillkor, minimilöner och pensionsregler, bland annat. Den svenska lagstiftningen är svagare på dessa områden, med inga lagstiftade löner, till skillnad från många andra länder där fackföreningarna är svagare. Det är därför både fackföreningar och arbetsgivarorganisationer försvarar kollektivavtalet så hårt.

Historiska paralleller

Det finns inte många historiska exempel på liknande situationer. Men ett som sticker ut är strejken mot Toys R Us 1995, som varade i tre månader. Företaget vägrade att teckna ett kollektivavtal, men tvingades till slut att ge efter. Fackföreningarna och personalen påpekade då att företaget var toppstyrt, med beslut om att vägra avtal som togs i USA, långt från den svenska verksamheten.

Amerikanska Amazon stod inför samma hot när de etablerade sig i Sverige för något år sedan. De löste situationen genom att outsourca verksamheten till underleverantörer som tecknade kollektivavtal med fackföreningarna.

Detta rapporterar Göteborgsposten om.

Den pågående Teslastrejken - Klarna på väg

Tesla är inne på tredje dagen med strejk och 7 november är det betaltjänstbolaget Klarnas tur. Kraven förenar de två och stavas kollektivavtal.

I den pågående strejken hos Tesla hävdar facket att besluten om att vägra kollektivavtal tas på högsta nivå inom företaget, långt utanför Sveriges gränser.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä: "Tesla säger, vi ska inte ha något kollektivavtal. Det har de ingen annanstans i världen."

Christer Thörnqvist tror att både Tesla och Klarna kommer att ha svårt att stå emot fackens krav, men han spekulerar i att de kanske kommer att landa i en något mjukare lösning. Han varnar dock för att en sådan "urvattnad ickelösning" skulle kunna underminera den svenska modellen och öppna upp för dumpning av arbetsvillkor på andra verkstäder.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.