Trendbrott: Efter breda sänkningar – nu höjs istället längre bindningstider
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Trendbrott: Efter breda sänkningar – nu höjs istället längre bindningstider

Trendbrott:

SBAB meddelade idag en ny justering av sina bolåneräntor. Kortare bindningstider får ännu en sänkning mot bakgrund av Riksbankens väntade sänkning i maj –men längre bindningstider höjs nu istället. Detta är ett steg för att anpassa bankens räntor till rörelserna på marknaden.

  • SBAB sänker räntorna för bolån med bindningstider på 3 månader och 1 år med 0,10 procentenheter respektive 0,05 procentenheter.
  • Räntorna för lån med bindningstider på 2 år och längre höjs med 0,05-0,15 procentenheter.
  • Justeringarna är en anpassning till marknadsräntornas rörelser och träder i kraft idag.

SBAB:s ambition är att agera transparent i räntesättningen och ha en följsamhet mellan bolåneräntor och upplåningskostnader samt ta hänsyn till konkurrenssituationen på marknaden. I linje med detta har banken nu sänkt listräntorna för bolån med bindningstider på 3 månader och 1 år med 0,10 procentenheter respektive 0,05 procentenheter.

Rörlig listränta nu under 5 % – samtidigt höjs längre bindningstider

Den nya listräntan för lån med 3-månaders bindningstid (rörliga bolån) landar nu på 4,92 procent. Samtidigt har räntorna för lån med bindningstider på 2 år och längre höjts med 0,05-0,15 procentenheter.

“Att bolåneräntorna både sänks och höjs beror på att vi anpassar priserna till förändringen på räntemarknaden. Korta räntor är på väg ner medan långa räntor blivit dyrare. Det gör att vi kan sänka priserna på bolån med korta bindningstider medan vi justerar upp priset på långa lån," säger Mikael Inglander, VD på SBAB i ett pressmeddelande.

Vi på Börskollen noterar att denna justering speglar hur bankerna anpassar sina räntor till marknadens förändringar, vilket kan ha en betydande inverkan på bolånetagares ekonomi.

"Ekonomiskt rationellt för fler att binda"

Under föregående vecka kunde vi också rapportera att 94 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta under mars månad – detta trots att bundna räntor under samma period sjunkit påtagligt i relation till de rörliga. Man argumenterar samtidgt för att det vore rationell för fler att överväga bundna löptider;

"Att 9 av 10 valt rörlig ränta sedan slutet av 2022 kan vara en följd av att många sedan dess upplevt att det varit ”för sent” att binda räntan. De som inte band före eller i början av ränteuppgången har fått betala ett högt pris. De kanske upplever att de varit med på den stora uppgången och därför inte också vill missa en potentiell nedgång genom att binda räntan. En känsla som stundom kan ha trumfat att det trots allt hade kunnat vara ekonomiskt rationellt för fler att binda räntan", säger Linda Hasselvik.

Jämförelse: Här hittar du lägsta boräntan idag

Hur står sig då SBAB:s räntor i konkurrensen? I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt