Trendbrott: Färre tror på stigande bostadspriser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Trendbrott: Färre tror på stigande bostadspriser

Trendbrott:

En ny trendspaning från Boneo visar att optimismen kring stigande bostadspriser har minskat. Statistik från juni pekar på ett trendbrott i prisförväntningarna både hos mäklare och bostadsköpare. Trots detta är köpbenägenheten fortsatt hög bland Boneos besökare.

  • Andelen köpare som tror på ökade bostadspriser minskade med sju procentenheter.
  • 40 procent av mäklarna tror på ökade bostadspriser, en minskning med nio procentenheter.
  • Köpbenägenheten hos Boneos besökare är fortsatt hög, med 64 procent som planerar att köpa bostad inom sex månader.

I juni steg bostadspriserna i Sverige för sjätte månaden i rad. Samtidigt går det att skönja att förväntningarna på stigande bostadspriser avtagit.

Det visar trendspaningen från Boneo. Statistiken från juni visar att trendbrottet i prisförväntningarna gäller både mäklare och bostadsköpare. För första gången sedan september 2023 minskade andelen köpare som tror på ökade bostadspriser de närmaste tre månaderna med sju procentenheter, till 46 procent.

Större trendbrott bland mäklare

För mäklarna, som tidigare varit mer försiktigt optimistiska än köparna, var trendbrottet ännu större. Endast 40 procent av de tillfrågade mäklarna tror på ökade bostadspriser, vilket är en minskning med nio procentenheter jämfört med föregående månad. Detta indikerar en ökad försiktighet på marknaden.

Hög köpbenägenhet trots avmattning

Trots den minskade optimismen och en mer inaktiv bostadsmarknad under sommaren, är köpbenägenheten bland Boneos besökare fortsatt hög. Enligt undersökningen planerar 64 procent av köparna att köpa ny bostad inom sex månader, och knappt 23 procent redan inom den närmsta månaden.

Fredrik Engdahl, VD på Boneo, kommenterar: "Även om det finns en stor andel som fortfarande tror på stigande priser, så verkar vi nu nå en förväntan på avmattning och stabilitet vad gäller bostadsprisernas rörelse. Givet att inget oväntat händer, indikerar detta en tro på små ändringar och stabila priser resten av året."

Mäklarkollen är en månatlig undersökning som skickas till Boneos över 4000 anslutna mäklare, där de bedömer framtida bostadsprisförändringar och kommande försäljningstrender. Köparkollen, å andra sidan, är en undersökning för besökare på boneo.se, där de uppskattar framtida bostadsprisförändringar och när de planerar att köpa bostad. Undersökningarna har alltid mellan 1000 och 2000 respondenter.

På Börskollen följer vi utvecklingen noggrant och kommer att fortsätta rapportera om trender och förändringar på bostadsmarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt