Trög ekonomi – fortsatt press på hushållen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Trög ekonomi – fortsatt press på hushållen

Trög

Ekonomin fortsätter att gå trögt och pressen på hushållen har inte lättat. Det talar för att Riksbanken nu agerar. – Jag tror på en räntesänkning i maj, säger Annika Winsth på Nordea.

Sveriges BNP minskade med 0,3 procent i mars säsongsrensat och jämfört med månaden dessförinnan enligt BNP-indikatorn.

För kvartalet som helhet minskade bruttonationalprodukten med 0,1 procent.

"Aktiviteten i svensk ekonomi fortsatte försvagas under första kvartalet 2024 vilket förklarades av nedgångar i februari och mars. Kvartalet blir det fjärde i följd med negativ tillväxt", säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom hos Statistiska centralbyrån (SCB), i ett pressmeddelande.

Är det här sista kvartalet med fallande ekonomi?

– Låt oss hoppas det, men vi befinner oss i en lågkonjunktur. Vi har en lågkonjunktur hela det här året, och vi gör bedömningen att det kommer att vända nästa år, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

"Dyrt att leva"

Ekonomin är svagare än Riksbankens senaste bedömning.

– Inhemsk ekonomi har utvecklats väldigt svagt under lång tid. Det är exportsektorn som har gjort att inte BNP ser sämre ut, säger chefsekonom Annika Winsth.

– Dessvärre är det så att hushållen kommer att behöva kostnadsanpassa även innevarande år. Vi har ju en inflationstakt som har dämpats, men vi ligger fortfarande på en hög nivå. Det är dyrt att leva.

Riksbanken har flaggat för tre räntesänkningar i år, vilket skulle dra ned styrräntan från dagens 4,00 procent till 3,25 procent.

Sänkning i maj

Men det tror inte Annika Winsth räcker för att väcka avvaktande hushåll. Nordeas prognos är sex sänkningar. Flera branscher skriker efter en ränteoffensiv.

– Företagen som säljer till hushållen behöver antingen lägre räntor eller högre efterfrågan. Många hushåll har tänkt större räntesänkningar, med en större effekt i plånboken än vad Riksbanken signalerar.

Den senaste tidens ekonomiska data – som minskat inflationstryck och lägre prisförväntningar – gör att mycket tyder på att det blir en första räntesänkning i maj, säger Annika Winsth.

– Det finns liksom inga inhemska skäl att inte sänka räntan.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt