Turister kan trissa upp priserna i sommar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Turister kan trissa upp priserna i sommar

Turister

Den försvagade kronan gör Sverige till ett billigt resmål för turister från länder med starkare valutor. Det skapar jobb och tillväxt. Men det kan även trissa upp priser på hotell, krogar och underhållning i Sverige i sommar.

För svensk tillväxt är det positivt när köpstarka utländska turister kommer hit. Det skapar jobb i besöksnäringen och det trycker upp det så kallade turistnettot, vilket ger en positiv BNP-effekt.

"Högre pristryck"

Men för svenskar som väljer att spendera semestern hemma – kanske just för att det ser dyrt ut utomlands till följd av kronförsvagningen – kan ett ökat flöde av köpstarka utlänningar få en negativ effekt. De utländska turisterna skapar ett utrymme för prishöjningar på allt från underhållning till hotell, restauranger och inrikes resetjänster.

– Det kan ju bli högre pristryck på hotellen i Sverige än vad det annars skulle vara, framförallt i storstäderna. En sådan effekt kan finnas där. Och det kommer i så fall att synas i inflationen och det kan göra det lite tuffare för svenska hushåll att semestra hemma, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

– Men jag vill inte överdriva den effekten, tillägger han.

Redan i maj kan det bli en liten turisteffekt på inflationen, tror Isaksson. Eurovision i Malmö och Taylor Swift i Stockholm lockade hit många utländska besökare.

– Det kan bli någon enstaka tiondel på inflationen, säger han.

Sett över tio års sikt har kronan försvagats rejält mot de flesta världsvalutor och tappat i värde på bred front – med den norska kronan som ett undantag.

Tyskar och fransmän har via euron fått nästan 30 procent mer köpkraft i Sverige sedan maj 2014. Danskarna har hängt på, tack vare den danska kronans fasta växelkurs mot euron.

Flera valutalyft

Även brittiska turister har fått ett lyft – med ett kurslyft för pundet mot kronan på 23 procent på tio år.

För amerikanska turister är utvecklingen ännu mer dramatisk. Dollarn har ökat med 62 procent i värde mot kronan på tio år – varav 6 procent sedan årsskiftet. Dollarn kostar just nu 10,70 kronor, vilket kan jämföras med lite drygt 6,80 kronor för tio år sedan.

Schweiziska turister ligger snäppet under, med ett valutalyft på 59 procent på tio år – trots en viss försvagning på 2,5 procent för den schweiziska francen sedan årsskiftet.

– Det som sticker ut den norska kronan, som liksom den svenska har varit svag. Den japanska yenen har också gått svagt det senaste året. Annars har kronan försvagats på ganska bred front, säger Isaksson.

Fakta: Kronan har fallit på bred front
Valuta Maj 2014 December 2023 Maj 2024
Dansk krona 1,23 1,49 1,56
Dollar (USA) 6,84 10,07 10,74
Euro 9,15 11,14 11,61
Pund 10,99 12,85 13,64
Schweizisk franc 7,54 11,98 11,73
Talen i tabellen visar priset på utländska valutorna i svenska kronor. Källa: Bloomberg

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt