Två AI-aktier som rusat över 100 procent – Finns det potential kvar?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Två AI-aktier som rusat över 100 procent – Finns det potential kvar?

Två

År 2023 var ett händelserikt år för AI-investeringar. Microsoft inledde året med att investera $10 miljarder i AI-start-upen OpenAI, följt av Amazons $4 miljarder i rivalen Anthropic. Men inte bara techjättarna satsar på AI, även mindre aktörer identifierade AI-bolag med stor potential,

  • Microsoft och Amazon investerade stort i AI-startups under 2023.
  • Småspararna hittade mindre AI-bolag, så som C3.ai och Upstart Holdings, vars aktier steg kraftigt.
  • Kan trenden med AI fortsätta under 2024?

C3.ai – Är tillväxten här för att stanna?

Aktien som rusat 159% i år. C3.ai, grundat 2009, var ett av de första företagen som tillhandahöll AI-produkter och tjänster till företag. Idag har de utvecklat över 40 applikationer för minst 10 olika branscher, vilket påskyndar deras kunders användning av tekniken.

Exempelvis kan C3.ai "Demand Forecasting" hjälpa företag att förbättra noggrannheten i sina försäljningsprognoser med upp till 15%. Detta leder till bättre lagernivåer och priser ut mot kund

C3.ai's omsättningstillväxt har bromsats de senaste 18 månaderna på grund av en övergång från prenumerationsbaserade avtal till konsumtionsbaserade avtal. Men nu accelererar företagets tillväxt snabbt. Under det nyligen avslutade räkenskapsåret 2024 (slutade 31 oktober) var företagets omsättning $73,2 miljoner, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 17%. Detta var den snabbaste tillväxttakten på över ett år, och C3.ai's prognoser tyder på att den kommer att fortsätta accelerera under de kommande kvartalen.

Läs också: AI-aktier som investering (guide) – Bästa AI-aktierna på börsen december 2023

Upstart Holdings kan dra nytta av fallande räntor

Upstart Holdings, som utvecklat en AI-baserad algoritm för att bedöma kreditvärdigheten hos potentiella låntagare, upplevde en kraftig tillväxt under pandemin. Men stigande inflation och räntor 2022 ledde till ett 97% fall av aktien.

Efter att ha publicerat data som visade på motsatsen, har Upstarts aktie rusat med 217% under 2023. Upstarts AI-drivna modell kommer troligen att representera framtidens utlåning. Dessutom tror Wall Street-experter att den amerikanska centralbanken kommer att sänka räntorna sex gånger under 2024, vilket kan öka konsumenternas efterfrågan på lån.

Upstart har nyligen gått in på bostadsmarknaden med sin produkt för bostadsägarkrediter (HELOC). Detta är företagets största möjlighet hittills och kan vara ett utmärkt drivare av tillväxt för bolaget

Detta skriver Yahoo Finance om.

Upstart lånar inte ut några pengar själva, utan förmedlar lån åt över 100 bank- och kreditföreningar och tjänar pengar på avgifter för dessa förmedlingar. Med tanke på att över 4 biljoner dollar i personliga lån, billån, företagslån och bostadslån beviljas i USA varje år, och att Upstart hittills bara förmedlat lån för 35 miljarder dollar, finns det potential till en lång tillväxtväg framåt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt