Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Uppdrag

Uppdrag granskning avslöjar djurskyddsbrister

En ny rapport från Uppdrag granskning avslöjar alarmerande djurskyddsproblem i samband med avel av kycklingar. Fåglarna, som oftast är av sorten Ross308, pressas till sådana nivåer att de börjar äta varandra levande. Efter granskningen har Aviagen Swechick, företaget som äger anläggningen där detta förekommer, erkänt brister i sin djurhållning.

Uppdrag granskning har tagit del av filmer från en sluten kycklingavelanläggning i Skåne, ägd av Aviagen Swechick. Filmerna visar hur kycklingar av sorten Ross308, som är framavlade för att växa snabbt och därför slaktas efter endast 35 dagar, pressas till extremt beteende. De snabbväxande generna skapar problem för avelsdjuren, vilket resulterar i att de lever på mycket begränsad mängd foder för att inte växa mer än vad deras kroppar klarar av. 99 av 100 kycklingar som säljs i Sverige är av sorten Ross308.

Kycklingar lider av svält

Forskare Jenny Yngvesson, lektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som forskat på kycklingarnas tillväxt, kommenterar situationen: “Det enda de egentligen vill är att äta, men de får de inte. Därför blir det ett djurlidande”.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Företaget erkänner bristerna

Efter granskningen har Aviagen Swechick erkänt bristerna i sin djurhållning. Dessutom har företagets VD, som varit i tjänst i 28 år, tvingats lämna sin post. Bland Aviagens kunder finns Guldfågeln och Kronfågel. Det senare ägs av börsnoterade Scandi Standard, ett företag som tidigare pekats ut för djurskyddsbrister i flera granskningar av Aftonbladet.

Om Scandi Standard

Scandi Standard är ett bolag från Sverige och listat på Mid Cap. Bolaget verkar inom sektorn Dagligvaror och aktien har 4274st ägare hos Avanza samt 1079st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Scandi Standard är en leverantör av kycklingbaserade livsmedel. Bolaget har en bred produktportfölj och inkluderar lokala varumärken som Kronfågel, Danpo och Den Stolte Hane. Bolaget är verksamma inom hela produktionscykeln, från uppfödning till distribution på marknaden. Idag innehar Scandi Standard verksamhet främst koncentrerad inom den skandinaviska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Scandi Standard

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Scandi Standard

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.