Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Vad

Vad du ska tänka på innan du lånar pengar 2023

Det finns många anledningar till varför man kan behöva ansöka om ett lån. Din bil kanske plötsligt behöver lagas, ett bröllop ska betalas, eller så är det dags att ta hela familjen på semester. Om det uppstår speciella eller akuta kostnader du plötsligt behöver täcka så kan du låna pengar via Likvidum 2023 till bra villkor, förmåner och räntor.

Låna med bra kreditvärde

Det viktigaste för dig att tänka på när du letar efter ett lån är att se till att du får så låg ränta som möjligt. Det finns ett par saker du kan göra för att förbättra dina chanser att få lägre ränta. Det första du ska tänka på är att se till att ditt kreditvärde är så bra som möjligt innan du ansöker om ett lån.

Ditt kreditvärde är en bedömning av din ekonomi. Låg inkomst med stora skulder och betalningsanmärkningar resulterar i ett lågt kreditvärde. Långivare gör då bedömningen att du har svårt att få ekonomin att gå runt och att det i sin tur ökar risken att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet. Därför gör de lånet dyrare genom att höja räntan.

Har du däremot ett högt kreditvärde kan de erbjuda dig en lägre ränta eftersom riskerna med lånet inte är lika stora. Se alltså till att ha betalat av alla räkningar och alla möjliga skulder du har innan du ansöker om lån. Skulle du har flera kreditkort som du inte använder är det även en bra idé att säga upp dem. Även oanvända krediter räknas som skulder i ditt kreditvärde.

Håll koll på lånets effektiva ränta

När du jämför lån och räntor ska du hålla koll på lånets effektiva ränta. Effektiv ränta ger dig en tydligare bild över den totala kostnaden på lånet. Det är alltså ränta och lånets alla avgifter sammanslaget. De avgifter som tillkommer lånet, utöver ränta är vanligtvis aviseringsavgifter, handläggningskostnader och uppläggningskostnader.

Ta ett lån anpassat till ditt syfte

Det brukar oftast vara lönsamt att ta lån ämnande för specifika syften. Ska du, exempelvis, köpa en bil så är det rimligt att du också tar ett billån. Fördelen är att du får ett lån med säkerhet som i regel brukar ha lägre ränta än lån utan säkerhet. Det gör att du har du ett ekonomiskt skydd ifall du inte skulle klara av att betala av lånet. Med bilen som säkerhet så tar banken den om du inte kan betala dina skulder.

Låna endast så mycket du behöver

Det finns i huvudsak två anledningar till varför du bör låna endast exakt så mycket du behöver för att täcka dina kostnader. Först och främst är det onödigt att dra på sig en större skuld än nödvändigt. När du lånar pengar ska lånet gärna gå till någonting specifikt. Att låna lite extra pengar utöver till exempel bilköpet gör bara att du får en högre månadskostnad när du ska återbetala lånet.

Med det sagt är det minst lika viktigt att du tar ett lån som faktiskt täcker dina kostnader. Du bör undvika att hamna i en situation där första lånet inte var tillräckligt och att du behöver ytterligare ett lån. Ditt andra lån kommer ha högre ränta eftersom att du redan har ett aktivt lån. Det är alltså viktigt att du planerar och budgeterar noga innan du ansöker om ett lån.

Ha en plan för återbetalning innan du ansöker om lån

Innan du ansöker om lån bör du ha en plan för hur du ska klara av återbetalningen. Tänk på att inte låna mer än vad du klarar av att betala av. När du ansöker om ett lån via, exempelvis Likvidum, så kommer de att komma med en återbetalningsplan. Om villkoren för lånet är att betala mer varje månad än vad din egna budget klarar av, avstå då från att ta lånet.

Ansök endast när du är redo att ta lån

Ansök inte om lån för att se vad varje bank har att erbjuda om du inte har för syfte att faktiskt också ta ett lån. Men det sagt ska du inte acceptera ett lån du vars villkor du inte gillar. Men, när du ansöker om ett lån ska du vara beredd att ta lånet också. Anledningen är att låneansökningar påverkar ditt kreditvärde negativt.

Om du ansökt om flera lån för att se vad som erbjuds kommer du att försämra ditt kreditvärde när det väl är dags att söka lån på riktigt. Det riskerar alltså att göra ditt lån dyrare i form av en högre ränta.

Om du planerar att samla dina lån

Att samla lån innebär att du ansöker om ett stort lån för att betala tillbaka befintliga skulder. Anledningen till att många gör det är för att det blir både billigare och lättare att hålla reda på alla kostnader. Det blir billigare eftersom att du endast har en ränta att betala. Dessutom har du färre aviavgifter och andra administrativa kostnader att betala varje månad.

Likvidum erbjuder omstartslån och hopbakslån. I princip är det ingen skillnad på lånen då syftet är desamma; samla lån för att dra ner på kostnaderna och bli skuldfri snabbare. För att beviljas ett omstartslån krävs det att du har en inkomst på minst 10.000 kr i månaden. Detta är något strängare än kraven för andra låneformer. För omstartslån krävs även att du:

  • är minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inte har aktiva skulder hos Kronofogden sedan 6 månader tillbaka.

Om du har en skuld hos Kronofogden måste du alltså betala av den först och sedan vänta sex månader innan du kan ansöka om ett omstartslån. Omstartslån går även att ta med säkerhet. Den vanligaste formen av säkerhet vid den här låneformen är fastigheter.

För mer information angående omstartslån, kan du läsa Börskollens artikel om det här.

Kontakta budget och skuldrådgivningen om du inte klarar av återbetalningen

Om du skulle få problem att betala tillbaka lånet så finns det hjälp att få med budget och ekonomisk planering. Varje kommun har en budget- och skuldrådgivning som du kan vända dig till för att få gratis konsultation om din ekonomi. De hjälper dig med att lägga upp en plan för hur du på bästa sätt kan bli skuldfri.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt