Väder och valuta avgör campingsommaren
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Väder och valuta avgör campingsommaren

Väder

Förra sommaren rådde högtryck på hotellen. I år är bokningsläget ännu bättre både för hotell och campingar – som ser ut att få fler utländska gäster.

Hotellens bokningar för juni-juli-augusti var i början av maj tre procent fler än vid samma tid i fjol, enligt Visitas sammanställning. Det motsvarar 236 000 fler bokade hotellrum.

– Jag tror att det kommer att bli en marginell förbättring i år jämfört med förra sommaren för hotellen. Man ska komma ihåg att förra året var en rekordsommar, säger Thomas Jakobsson.

Landets campingar hade i mitten av maj cirka sex procent fler bokade gästnätter än samma tid förra året, visar siffror som SCR Svensk Camping samlat in.

– Inför sommaren ser det fint ut. Tittar man på den internationella marknaden ser det också bra ut. Sedan är camping en produkt som bokas sent. Det börjar nu och pågår in i juli, säger branschorganisationens vd Martin Juhos.

Ökat europeiskt intresse

Sett till de länder där intresset för svensk camping är störst – Tyskland, Norge och Nederländerna – har bokningarna ökat med åtta procent.

Med en marknadsandel på 45 procent är camping det största boendet för europeiska sommarturister i Sverige.

– Tittar man utanför Stockholm, som mycket är en hotelldestination, är andelen ännu högre. Så om Sverige ska lyckas som sommardestination i Europa måste man vinna på campingmarknaden och få hit fler, säger Martin Juhos.

2023 var det tredje bästa året för campingbranschen någonsin, trots risigt sommarväder.

– Avgörande för om det blir ett rekordår eller inte brukar vara vädret. Branschen är mindre väderkänslig i dag, men det är klart att ett bra sommarväder hjälper till.

Svag krona påverkar

Hur många hotellrum som har bokats av utlänningar går inte att se. Men 2023 var det tydligt att de internationella gästerna är på väg tillbaka efter pandemin.

Thomas Jakobsson ser hur den svaga svenska kronan påverkar.

– Den hade en tydlig effekt förra sommaren, framför allt på utländska gäster från vårt närområde: Danmark, Tyskland och Finland, säger han.

En euro kostar just nu runt 11,60 kronor, ungefär det samma som för ett år sedan.

Valutaeffekten har varit märkbar redan under årets första kvartal, enligt Jakobsson.

– Det tyder på att vi kommer att ha en liknande utveckling även under sommaren. Vi förväntar oss en fortsatt tillströmning framför allt från våra nordiska grannar, med Norge som har en ännu svagare utveckling på sin krona, som möjligt undantag.

Fakta: Hotell och camping i siffror

För hotellnäringen i Sverige var sommaren 2023 bäst någonsin. Antalet belagda hotellrum under juni, juli och augusti ökade med 1 procent jämfört med den tidigare rekordsommaren 2022.

När det gäller internationella gäster på hotellen så ökade antalet belagda hotellrum med 15 procent.

Samtidigt minskade de svenska gästnätterna på hotell sommaren 2023 med 4 procent jämfört med 2022.

Antalet gästnätter på svenska campingar var i fjol – det tredje bästa året någonsin – totalt för helåret 16,6 miljoner, en minskning med 3,1 procent från året före.

Länet med flest gästnätter var Västra Götaland med 3,3 miljoner.

Källa: Visita och SCR Svensk Camping

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt