Varningen: Är AI nästa stora finansiella bubbla?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Varningen: Är AI nästa stora finansiella bubbla?

Varningen:

Privata Affärer fick rätt i sin varning för den "gröna bubblan", där de under den allmänna börshaussen som rådde 2021 såg hög risk för bolag som Azelio, Swedish Stirling, Powercell, Cell Impact och Soltech. Med facit i hand föll deras varning rätt ut där flera av bolagen har gått i konkurs, avnoterats eller fått se sina aktiekurser implodera. Nu lyfter man åter varningens finger, men denna gång för artificiell intelligens (AI).

  • Artificiell Intelligens (AI) växer som en potentiell finansiell bubbla, med tech-giganter som Nvidia och Microsoft i ledningen.
  • Både svenska och globala AI-relaterade aktier har sett betydande uppgångar, med vissa företag som Super Micro Computers som har upplevt en 1 000 procents ökning på endast ett år.
  • Även om det finns potential för ytterligare tillväxt, uppmanar Privata Affärer investerare att vara försiktiga med riskerna för en överhettad marknad.

AI - en ny bubbla på horisonten?

Under det senaste åren har vi bevittnat kollapser inom både grön energi och kryptovalutor. Nu är det AI som står i rampljuset, menar Privata Affärer.

AI-jätten Nvidia, som så sent som i torsdags rusade över 15 procent i samband med sin kvartalsrapport, och har sett sin aktie skjuta i höjden med över 250 procent under det senaste året. Microsoft, också en stor aktör inom AI, har nyligen blivit världens största företag, och skjutit ner Apple från tronen.

Super Micro Computers är ett annat företag som har upplevt en otrolig tillväxt, med en aktieuppgång på 1 000 procent på ett år och 250 procent sedan årsskiftet.

Trots den snabba tillväxten i AI-relaterade aktier är det viktigt att notera att det inte handlar om överdrivna värderingar. Nvidia, som man återigen lyfter som exempel, handlas till ett p/e-tal på 33 för innevarande år och 28 för nästa år.

Men med ökad konkurrens och potentiell marginalpress är det svårt att förutse framtida vinsttrender. "Ännu kan det finnas mer uppsida i AI-haussen, men den som äger aktier på temat bör vara vaksam för att inte bränna sig i nästa börsbubbla", avslutar tidningen.

Mer hos Börskollen: Skippa förhoppningsbolagen – satsa istället på dessa tre beprövade småbolag

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt