Vätgasaffär för Sweco – nytt projekt i Helsingfors
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vätgasaffär för Sweco – nytt projekt i Helsingfors

Vätgasaffär

Teknikkonsultföretaget Sweco har valts av det finska energibolaget Helen som EPCM-partner för att bygga Helsingfors första anläggning för produktion av grön vätgas. Projektet, som går under namnet 3H2 - Helsinki Hydrogen Hub, ska enligt planerna starta produktionen år 2026 och riktar sig främst till den tunga transportsektorn.

  • Sweco ansvarar för projektets regionala infrastruktur och projektledning.
  • Anläggningen ska öka energieffektiviteten till över 90 procent genom att använda spillvärme.
  • Produktionen av vätgas förväntas starta 2026.

Enligt en nyhet från Finwire har teknikkonsulten Sweco utsetts till EPCM-partner av det finska energibolaget Helen för att implementera Helsingfors första anläggning för produktion av grön vätgas. Projektet, som kallas 3H2 - Helsinki Hydrogen Hub, beskrivs som en pilotanläggning med en kapacitet på cirka tre megawatt och förväntas starta produktionen år 2026.

Ökad energieffektivitet genom spillvärme

Den gröna vätgasen som produceras vid 3H2-anläggningen kommer att levereras till sektorn för tunga transporter. En viktig aspekt av projektet är att spillvärmen från vätgasproduktionen ska användas i Helens fjärrvärmenätverk, vilket förväntas öka anläggningens totala energieffektivitet till över 90 procent.

Swecos roll i projektet

Sweco har fått ansvaret för att planera projektets regionala infrastruktur, inklusive arkitektur och byggnadsteknik, samt utformning av anläggningen. Företaget kommer också att hantera projektledning, upphandlingar och platsledningstjänster. Elektrolysanläggningen som ska producera vätgasen tillhandahålls och installeras av en annan samarbetspartner.

Helen ser projektet som en viktig del av sin nya strategi och har förbundit sig att investera i utvecklingen av vätgasverksamheten. Sari Mannonen, SVP för New Business and Hydrogen på Helen, uttryckte i ett uttalande: "3H2-projektet är det första i sitt slag i världen och sammanför fyra olika sektorer: el, transport, uppvärmning och vätgas, samt flexibiliteten dem emellan. För Helen är vätgasen en viktig del av vår nya strategi, och vi har förbundit oss att investera i utvecklingen av vätgasverksamheten. Det känns roligt att få fortsätta vårt välfungerande samarbete med Sweco genom att tillsammans bygga Helsingfors första anläggning för produktion av grön vätgas."

Inga finansiella detaljer har avslöjats i samband med detta projekt.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen av detta projekt och rapportera om viktiga framsteg och nyheter.

Börskollen om Sweco

Sweco är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SWEC B på Large Cap. Sweco verkar inom sektorn Industri och aktien har 8824 st ägare hos Avanza samt 9283 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Sweco är ett konsultföretag som är ledande inom teknik, miljö och arkitektur. Deras tjänster inkluderar främst design av byggnadsprojekt, planering, stålkonstruktioner, järnvägsteknik samt olika installationstjänster som brandsäkerhet, elsystem och ljusdesign. Företaget har en global räckvidd men är mest aktiva i Norden och Baltikum. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Sweco, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Sweco

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Sweco

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt