Veckans aktie: Fyndläge i bolag med starka trender i ryggen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Veckans aktie: Fyndläge i bolag med starka trender i ryggen

Veckans

Husqvarna-aktien har halverats sedan den initiala pandemiboosten avklingat, vilket enligt Dagens industri kan innebära ett attraktivt köpläge. Med starka underliggande trender och en växande vinst, ser affärstidningen en potentiell uppsida på 25 procent under det kommande året. Men vad ligger bakom denna optimistiska prognos?

När pandemin slog till och fler människor började arbeta hemifrån, ökade försäljningen av trädgårdsprodukter dramatiskt, vilket ledde till en 250-procentig ökning av Husqvarnas aktievärde mellan mars 2020 och november 2021. Men när pandemieffekterna började avta, föll aktiens värde till nästan hälften av toppnoteringen.

Detta skriver Dagens industri om i en färsk analys.

Husqvarna och framtidens trädgårdsprodukter

Trots aktiemarknadens kortsiktiga fokus, har Husqvarnas långsiktiga utsikter inte försämrats. Företaget gynnas av starka trender som elektrifiering och hållbart resursutnyttjande. Dessutom växer intresset för automatiserade trädgårdsprodukter, som robotgräsklippare, vilket är ett område där Husqvarna varit pionjär sedan lanseringen av sin första robotgräsklippare 1995.

En annan positiv utveckling för företaget är den ökade medvetenheten om hållbarhet och vattensparande, vilket har gynnat försäljningen av produkter från deras trädgårdsdivision Gardena. Denna division har lanserat flera produkter som minskar vattenanvändningen vid trädgårdsarbete, vilket förväntas bli en tillväxtmotor för företaget på lång sikt.

Internationell potential för automatiserad gräsklippning

Robotgräsklippare står idag för 15 procent av Husqvarnas försäljning, en siffra som förväntas öka i takt med att marknaden fortsätter att expandera. I Sverige har robotgräsklippare redan tagit över halva marknaden, men i större länder som USA och Storbritannien är andelen fortfarande under 10 procent. Detta innebär att det finns stor potential för fortsatt tillväxt.

Även om försäljningen av robotgräsklippare varit dämpad under det senaste kvartalet på grund av jämförelsetal från pandemin, har framtidsutsikterna förbättrats. Detta beror på att marknaden för robotgräsklippare genomgår ett generationsskifte, där gräsklippare nu börjar styras med GPS istället för nedgrävda slingor, vilket gör att fler trädgårdar kan använda denna teknik.

Med dessa positiva trender i ryggen, ser framtiden ljus ut för Husqvarna och aktiens potential kan vara större än vad aktiemarknaden för närvarande reflekterar.

Om Husqvarna

Husqvarna är en global tillverkare av utomhusprodukter. Produktsortimentet innefattar motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen innehar störst verksamhet inom Europa där övrigt utbud består av trädgårdsbevattning, kaputrustning samt diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Produkterna säljs under olika varumärken som Husqvarna, Gardena, McCulloch, samt Poulan Pro. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Husqvarna

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Husqvarna

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt