Veckans aktie: Tillväxt och besparingar ska ge vinstlyft i bilservicekedjan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Veckans aktie: Tillväxt och besparingar ska ge vinstlyft i bilservicekedjan

Veckans

Den svenska bilservicekedjan Meko har haft en stark tillväxt men sett en minskad rörelsemarginal, vilket har påverkat aktiekursen negativt. Trots detta tror Di att vinstlyftet kommer i år tack vare omstruktureringar och besparingar. Meko är fortsatt Di's "Veckans aktie".

  • Meko har upplevt god tillväxt men en minskad rörelsemarginal.
  • Di tror att ett vinstlyft kommer under innevarande år.
  • Meko är fortfarande Di's "Veckans aktie".

För ett år sedan rekommenderade Di köp av Meko, baserat på en låg värdering och potentialen för ökad vinst efter ett storköp i Finland och besparingar i Norge. Dessutom antydde Meko under sin kapitalmarknadsdag att bolaget hade högre ambitionsnivåer, både i form av ökad omsättning och ett justerat rörelseresultat på 1,6 miljarder kronor till 2027.

Utmaningar och framsteg

Även om Mekos ambitionsnivå är hög, har det varit blandade resultat under det senaste året, skriver Di.  Aktiemarknaden har, naturligt nog, fokuserat på dagsaktuella händelser och både positiva och negativa faktorer har påverkat Mekos aktiekurs.

I bolagets bokslut kan man läsa att omsättningen ökade med 19 procent under 2023, ett starkt resultat. Men rörelsemarginalen sjönk på grund av att bolaget inte fullt ut kompenserades för prisökningar och kostnader kopplade till integrationen av den finska verksamheten. Dessutom bidrog högre räntekostnader till en minskning av vinsten per aktie med 5 procent under 2023, fortsätter man.

Återhämtning i sikte?

Di noterar att Mekos rörelsemarginal har sjunkit från 8 till 5,6 procent under de senaste tre åren. Man tror dock att de besparingsåtgärder som bolaget genomfört, tillsammans med lägre priser på inköpta varor, kan bryta denna negativa trend och öka vinsten under 2024. Enligt VD Pehr Oscarsson ska bolaget uppnå en rörelsevinstökning på 15 procent.

"Om Pehr Oscarsson får rätt kommer aktiekursen att stiga. Ur det perspektivet blir rekommendationen att fortsätta äga Meko trots senaste årets kursbesvikelse", avslutar man.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om MEKO

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien MEKO

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt