Vill du investera i det som kommer efter ChatGPT? Då ska du leta här
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Vill du investera i det som kommer efter ChatGPT? Då ska du leta här

Vill

Efter framgången med ChatGPT vänder utvecklare nu sina blickar mot mer kraftfulla verktyg: AI-agenter. Dessa verktyg är designade för att utföra arbetsuppgifter och fatta beslut utan mänsklig inblandning. Investeringarna i dessa teknologier ökar snabbt, och flera företag har redan visat imponerande resultat.

  • AI-agenter ersätter traditionella chatbots med mer avancerade funktioner.
  • Stora företag som Klarna rapporterar massiva effektivitetsvinster.
  • Investeringar i AI-relaterade startups har ökat dramatiskt.

Från chatbots till AI-agenter

Medan ChatGPT inledde boomen inom generativ artificiell intelligens, har utvecklare nu börjat fokusera på mer avancerade verktyg: AI-agenter. Dessa agenter är designade för att inte bara svara på frågor, utan även för att utföra komplexa uppgifter och fatta beslut utan mänsklig inblandning. Det rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Jared Spataro, chef över Microsofts verksamhet för AI på arbetsplatsen, säger till CNBC att vi upplever en "flodvåg av innovation" sedan introduktionen av ChatGPT.

Företag som Klarna har redan implementerat AI-agenter med stor framgång och dessa har bland annat tagit över två tredjedelar av alla kundchattar. Enligt Alexander Kvamme, VD för Echo AI, kan Klarnas besked i februari om AI-agentens framgångsrika prestationer betraktas som startskottet för AI-agenternas "ChatGPT-ögonblick".

Investeringar och framsteg

Tech-investerare har visat ett dramatiskt ökat intresse för startups som utvecklar AI-agenter. Enligt PitchBook investerades det 29,1 miljarder dollar i generativ AI under 2023, en ökning med mer än 260 procent jämfört med året innan. Microsoft, en av de största backarna av OpenAI, har investerat miljarder i både egna generativa AI-modeller och produkter, enligt CNBC.

Det är dock inte bara Microsoft som är engagerade i utvecklingen. Google har visat upp Project Astra, en AI-assistent under utveckling av DeepMind, som kan hjälpa användare med allt från att hitta förlorade glasögon till att granska kod. OpenAI har också visat liknande framsteg med just ChatGPT som nu kan fungera som en språköversättare, matematikkonsult och kodmedförfattare.

Utmaningar och framtidsperspektiv

Trots de stora framstegen finns det fortfarande utmaningar som måste övervinnas, fortsätter CNBC. Enligt branschexperter behöver AI-agenter bli betydligt bättre innan människor är villiga att lita på dem för viktiga uppgifter. Braden Hancock från Snorkel AI jämför marknaden med den tidiga fasen för självkörande bilar och menar att det kommer att ta tid innan AI-agenter blir allmänt accepterade.

Startups som Adept och Imbue arbetar redan på att skapa AI-agenter som kan hantera personliga behov utan att behöva träna på användardata. Detta skulle ge användare större kontroll över sina egna AI-verktyg, vilket kan bli nästa stora steg inom området.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Klarna

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt