Wall Street-profiler sluter upp bakom Trump
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Wall Street-profiler sluter upp bakom Trump

Wall

Han är redan populär på Wall Street och bland småföretagare. Nu breder stödet för expresidenten Donald Trump även ut sig i USA:s finansiella elit.

Kampanjpengarna har vällt in till Donald Trumps de gångna veckorna, enligt amerikanska medier. Detta trots – eller tack vare – de rättsliga bakslagen där Trump fällts för att ha ljugit om sin finansiella ställning och sedan för att ha förfalskat dokument för att tysta uppgifter om en sexuell relation med en porrstjärna.

Musk och Ackman

Elon Musk sägs kunna tänka sig jobba som rådgivare i Vita huset om Trump vinner – även om Teslas omstridde grundare och vd förnekat att de pratat om detta. Hedgefondmiljardären Bill Ackman – en tongivande donator – har signalerat att han är redo att stödja Trump. Han tar då rygg på andra namnkunniga miljardärer, som John Paulson, Robert Mercer och Harold Hamm.

Riskkapitaljätten Blackstones vd Stephen Schwarzman har också uttalat stöd till Trump, trots tidigare kraftfulla fördömanden av hur Trump agerade inför och under attacken mot kongressen i Washington den 6 januari 2021.

Raden kan göras betydligt längre.

– Det finns de i den ekonomiska eliten i USA som söker kontakt med Trump för att de tänker lite på samma sätt. Sedan finns det säkert många som känner att de måste ha bra kontakt med Trump då det är så stor sannolikhet att han blir nästa president, säger Elisabet Kopelman, banken SEB:s USA-expert.

Men det är inte längre lika självklart som förr att Republikanska partiet är näringslivets parti.

– De har skiftat fokus, säger Kopelman.

"Kulturkrig i USA"

Lägre skatter och avregleringar hägrar vid en Trump-seger. Och många förmögna amerikaner vill stoppa den sittande presidentens Joe Bidens agenda – med klimatomställning och skattehöjningar på bolagsvinster, utländska vinster, utdelningar, reavinster och förmögenheter.

Så sent som i torsdags signalerade Trump ytterligare en sänkning av bolagsskatten om han vinner valet.

Och bland väljare rankas Trump högre än Biden när det gäller förmåga att hantera ekonomin. Många skyller de utdragna inflationsproblemen i USA på Biden.

– Men för stora företag är det inte självklart vilken president som blir bäst egentligen. Av tradition brukar storföretag skicka pengar till båda sidor.

– Sedan är det kulturkrig i USA, som är svårt att hantera för många företag.

Bland annat pekar hon på den infekterade konflikten mellan Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis och underhållningsjätten Disney.

– En ledande republikan har förklarat krig mot delstatens viktigaste arbetsgivare. Detta är något nytt. Det är inte samma parti som det en gång var.

Fakta: Clinton i topp när det gäller börslyft

Den amerikanska president som kan skryta med största börslyft i modern tid är demokraten Bill Clinton. Varken Donald Trump eller Joe Biden kommer i närheten av den fördubbling av S&P500-index som ägde rum under hans andra mandatperiod.

Ronald Reagan I (1981-1984): +23,1 %

Ronald Reagan II (1985-1988): +66,1 %

George H W Bush (1989-1992): +56,9 %

Bill Clinton I (1993-1996): +70,0 %

Bill Clinton II (1997-2000): +98,4 %

George W Bush I (2001-2004): -24,3 %

George W Bush II (2005-2008): -18,8 %

Barack Obama I (2009-2012): +57,9 %

Barack Obama II (2013-2016): +57,0 %

Donald Trump (2017-2020): +67,8 %

Joe Biden (2021-2024*): +43,1 %

Kursen för 2024 är i tabellen avläst vid stängning den 11 juni. Övriga mandatperioder är mätta från årsskiftet för angivet årtal. Formellt tillträder USA:s president den 20 januari året efter själva presidentvalet.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt