Wallenberg satsar miljarder på Sous vide
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Wallenberg satsar miljarder på Sous vide

Wallenberg

Electrolux Professional har förvärvat det japanska företaget Tosei, en tillverkare av tvättmaskiner, torktumlare och vakuumpacksmaskiner. Affären, värd 1,65 miljarder kronor, kommer att finansieras genom ett nytt brygglån som Electrolux Professional planerar att refinansiera under 2024. Förvärvet väntas stärka Electrolux Professionals position på den japanska tvättmarknaden och matberedningsmarknaden.

  • Electrolux Professional förväntar sig att förvärvet kommer att stärka företagets position på den japanska tvättmarknaden, världens näst största, samt matberedningsmarknaden.
  • Tosei har en nettoomsättning på cirka 1 miljard kronor årligen och förväntas ha en positiv inverkan på Electrolux Professionals lönsamhet.
  • Electrolux Professional har ett börsvärde på nästan 15 miljarder kronor, vilket innebär att förvärvet motsvarar drygt en tiondel av börsvärdet.

Företagsprofil och finansieringsplaner

Tosei, baserat i Tokyo, har 340 anställda och tillverkar tvättmaskiner, torktumlare, samt vakuumpacksmaskiner under varumärkena Tosei, Tosclean, Tospack och Toscook. Köpeskillingen ligger på motsvarande 1.650 miljoner kronor och finansieringen avses ske genom ett nytt brygglån som Electrolux Professional planerar att refinansiera under 2024 med en långsiktig skuld potentiellt från kapitalmarknaden.

Vi kommer kunna expandera affären för vakuumpackmaskiner som redan används inom det snabbt växande segmentet för tillagningsmetoden sous vide

Stärkning på den japanska marknaden

Förvärvet kommer att stärka Electrolux Professionals position på den japanska tvättmarknaden, som är världens näst största, samt matberedningsmarknaden. "Vi kommer kunna expandera affären för vakuumpackmaskiner som redan används inom det snabbt växande segmentet för tillagningsmetoden sous vide", säger Alberto Zanata, vd och koncernchef för Electrolux Professional.

Detta rapporterar di.se om.

Positiv påverkan på lönsamhet

Tosei har en årlig nettoomsättning på cirka 1 miljard kronor, och dess ebitamarginal väntas ge en positiv påverkan på Electrolux Professionals lönsamhet. Electrolux Professional har ett börsvärde på knappt 15 miljarder kronor efter att ha ökat med nästan 20 procent på börsen hittills i år. Förvärvet motsvarar således drygt en tiondel av börsvärdet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Electrolux Professional

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Electrolux Professional

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt