Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Alimaks

Alimaks förvärv av Tractel rätt vågat enligt Affärsvärlden - behåller köprek

Affärsvärlden ser en hög värdering i hissbolaget Alimak, trots dagens aviserade förvärv av franska Tractel som väntas öka försäljningen med 50 procent. Samtidigt menar analyshuset att marknaden underskattar hur mycket företagets industriella rörelse gynnas av bra råvarupriser, och köprekommendationen för aktien upprepas i en färsk analys.

Förvärvet för 5,3 miljarder kronor bedöms som en smula vågat, och den höga skuldsättning Alimak kommer tvingas uppvisa efter transaktionens slutförande noteras.

"Det som kan ses som ett plus är att Alimak den här gången köper ett redan välfungerande och lönsamt bolag.... Än så länge har Alimak dessutom hanterat 2022 års specifika problem med inflation rätt bra och ökade sin marginal något senaste kvartalet... Kanske är det en fin underliggande utveckling som ger styrelsen råg i ryggen att klippa till med detta jätteköp", skriver Affärsvärlden.

I analyshusets prognoser för Alimaks räkenskaper, där Tractel väntas ta plats från och med nästa år, spås lönsamheten bibehållas - dock utan några större synergier från förvärvet. Samtidigt uppmärksammas faktumet att det finns risk för att byggkonjunkturen viker ner kraftigt i Europa framöver, vilket inte bedöms gynna bolaget.

Ur nämnt förhållningsätt gällande marknadens underskattning av positiva effekter från stigande råvarupriser bibehålls dock köprekommendationen, men analyshuset varnar för en svängig handel i aktien framöver.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Alimak

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Alimak

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt