Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Arctic

Arctic Paper vände till positivt rörelseresultat i Q4 - preliminära siffror

Papperstillverkningsbolaget Arctic Paper redovisar preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Utfallet visar på en betydande förbättring på samtliga rader i förhållande till året innan. Rörelseresultatet vände till att bli positivt. I utdelning föreslås 0,40 zloty per aktie (0,30).

Omsättningen steg 33,4 procent till 953,5 miljoner zloty (714,7).

"Efterfrågan på papper fortsatte att utvecklas positivt under perioden, då den ekonomiska återhämtningen förstärktes ytterligare på våra europeiska kärnmarknader. Den starka efterfrågan har lett till brist på papper när tryckerier flyttar inköp från Kina till Östeuropa på grund av logistiska problem, en utveckling som gynnar Arctic Paper", kommenterar vd Michal Jarczyński.

När det kommer till massa har priset varit relativt stabilt och bolaget har säkrat verksamheten mot volatila energikostnader samtidigt som övriga kostnader stigit.

”För att kompensera för effekterna höjde vi våra priser under fjärde kvartalet och återigen i början av 2022. Vi är mycket nära fullt kapacitetsutnyttjande och beräknar nu lönsamhet per maskintimme för att optimera utfallet av produktionen”, fortsätter Jarczyński.

Ebitda-resultat blev 69,2 miljoner zloty (25,1), med en ebitda-marginal på 7,3 procent (3,5).

Rörelseresultatet blev 74,1 miljoner zloty (-4,8), med en rörelsemarginal på 7,8 procent.

Resultatet efter skatt blev 54,7 miljoner zloty (-14,8).

"Utsikterna för 2022 är positiva för både massa och papper. Solida resultat, ett starkt kassaflöde och nästan full produktion inom grafiskt papper och massa ger oss en stabil grund att stå på när vi fortsätter att diversifiera och investera i förpackningar och förnybar energi", säger Jarczyński.

Bolaget släpper den fullständiga rapporten den 22 mars.

Arctic Paper, MPLNQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning953,5714,733,4%
EBITDA69,225,1175,7%
EBITDA-marginal7,3%3,5%
Rörelseresultat74,1-4,8
Rörelsemarginal7,8%
Nettoresultat54,7-14,8
Utdelning per aktie, PLN0,400,3033,3%


http://media.finwire.com/media/FWM006F028-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Arctic Paper

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Arctic Paper

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt