Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Behovet

Behovet av nya elbilsladdare kommer att öka visar rapport från McKinsey/ACEA

Behovet av laddare för elbilar är redan stort och kommer att öka ännu mer i takt med att vi närmar oss 2030, då EU:s mål om att minska koldioxidutsläppen från personbilar med 55 procent ska nås.

Enligt en ny analys från McKinsey och bilbranschorganisationen ACEA, publicerad 28 mars, behövs 6,8 miljoner publika laddstationer i EU fram till 2030 för att nå målet, vilket innebär att 14 000 nya laddstationer behöver installeras varje vecka fram till dess.

Denna siffra är nästan dubbelt så hög som den som Europeiska kommissionen föreslår i sitt förslag till förordning om infrastruktur för alternativa bränslen (AFIR), som i nuläget diskuteras i Europaparlamentet och Europeiska rådet.

Installationstakten i EU ligger i dag på knappt 2 000 laddstationer varje vecka. Alltså sju gånger färre än vad som krävs för att uppnå målen. Antalet laddbara bilar i EU har tiofaldigats under de senaste fem åren, men endast 2,5 gånger så många publika laddstationer har installerats under samma period.

– Siffrorna i rapporten är mycket högre än de tidigare siffrorna från EU-kommissionen, vilket tyder på att vi måste göra mycket mer för att bygga ut infrastrukturen för laddning av elfordon än vad vi tidigare räknat med. Det har varit ett känt problem i många år för elbilsägare och utan att investera kraftigt i en bättre infrastruktur riskerar vi att bromsa den gröna omställningen som pågår just nu inom den privata mobilitetssektorn, säger Marcus Enetjärn, Sverigechef på laddföretaget Monta, i en kommentar.

Nordiska bolag inom sektorn som kan komma att gynnas av utbyggnaden är bland annat Garo, Zaptec, CTEK, Kempower och IPO-aktuella Charge Amps.

https://www.acea.auto/files/Research-Whitepaper-A-European-EV-Charging-Infrastructure-Masterplan.pdf

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt