Behovet av nya elbilsladdare kommer att öka visar rapport från McKinsey/ACEA
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Behovet av nya elbilsladdare kommer att öka visar rapport från McKinsey/ACEA

Behovet

Behovet av laddare för elbilar är redan stort och kommer att öka ännu mer i takt med att vi närmar oss 2030, då EU:s mål om att minska koldioxidutsläppen från personbilar med 55 procent ska nås.

Enligt en ny analys från McKinsey och bilbranschorganisationen ACEA, publicerad 28 mars, behövs 6,8 miljoner publika laddstationer i EU fram till 2030 för att nå målet, vilket innebär att 14 000 nya laddstationer behöver installeras varje vecka fram till dess.

Denna siffra är nästan dubbelt så hög som den som Europeiska kommissionen föreslår i sitt förslag till förordning om infrastruktur för alternativa bränslen (AFIR), som i nuläget diskuteras i Europaparlamentet och Europeiska rådet.

Installationstakten i EU ligger i dag på knappt 2 000 laddstationer varje vecka. Alltså sju gånger färre än vad som krävs för att uppnå målen. Antalet laddbara bilar i EU har tiofaldigats under de senaste fem åren, men endast 2,5 gånger så många publika laddstationer har installerats under samma period.

– Siffrorna i rapporten är mycket högre än de tidigare siffrorna från EU-kommissionen, vilket tyder på att vi måste göra mycket mer för att bygga ut infrastrukturen för laddning av elfordon än vad vi tidigare räknat med. Det har varit ett känt problem i många år för elbilsägare och utan att investera kraftigt i en bättre infrastruktur riskerar vi att bromsa den gröna omställningen som pågår just nu inom den privata mobilitetssektorn, säger Marcus Enetjärn, Sverigechef på laddföretaget Monta, i en kommentar.

Nordiska bolag inom sektorn som kan komma att gynnas av utbyggnaden är bland annat Garo, Zaptec, CTEK, Kempower och IPO-aktuella Charge Amps.

https://www.acea.auto/files/Research-Whitepaper-A-European-EV-Charging-Infrastructure-Masterplan.pdf

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Charge Amps

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt