Blandad syn från analytikerna på Electrolux
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Blandad syn från analytikerna på Electrolux

Blandad

Vitvarubolaget Electrolux kom under gårdagen med en vinstvarning för det tredje kvartalet.

"I kombination med obalanser i leveranskedjan, som resulterat i betydande ineffektivitet i produktionen samt ökade kostnader, förväntas resultatet för koncernen i det tredje kvartalet minska betydligt jämfört med andra kvartalet 2022, även exklusive engångskostnaden för att lämna den ryska marknaden", skrev Electrolux i ett pressmeddelande.

Bolaget presenterade även ett kostnadsbesparingsprogram som omfattar både rörliga och strukturella kostnader. Trots de negativa nyheterna hade aktien en positiv reaktion och steg med 1,5 procent på börsen igår.

Bland analytikerna går perspektiven isär, där rekommendationerna skiftar något från varandra.

Analyshuset Kepler Cheuvreux ser köpläge i aktien trots vinstvarningen och kostnadsbesparingarna. I sina kommentarer väljer Kepler att inrikta sig mot den långsiktige investeraren.

"Vi upprepar bestämt vår Köp-rekommendation och riktkurs med hänvisning till dess historiska värdering om 0,5x EV/försäljning", skriver Kepler i en kommentar.

"Vi råder investerare att köpa nu för att njuta av utdelningen och sedan, så småningom, när tidvattnet vänder årets råvarumotvind till medvind med en betydande positiv vinstpåverkan 2023. Då bör investerare också dra nytta av en betydande uppgång i aktiekursen", fortsätter Kepler.

Men Ålandsbanken väljer att inta en mer försiktig syn på aktien, och sänker sin rekommendation till neutral från positiv. Samtidigt sänker banken sina estimat för Electrolux med 10-17 procent för 2023 och 2024.

"Den svagt positiva kursreaktionen på vinstvarningen är en indikation på att mycket av de negativa nyheterna reflekteras i aktiekursen, men vi tror att marknaden behöver tydliga tecken på att Electrolux kan leverera högre och stabila marginaler innan en större uppvärdering kan ske. Det har varit för många besvikelser på för kort tid för att vi ska ha fullt förtroende för en sådan vändning i lönsamheten", skriver Ålandsbanken i en kommentar.
Efter lite över en timme av tisdagens handel har Electrolux aktie tappat 2,1 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Electrolux

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Electrolux

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt