Nyhet

Bostadspriserna i Stockholm fortsätter att sjunka

Danske Banks Boprisindikator, som avser prisutvecklingen för bostadsrätter inom Stockholms kommun, tog ett stig nedåt i juli. Priserna inom kommunen sjönk med nästan 5 procent. Justerat för säsongsfaktorer är nedgången något mindre på 2,7 procent. Det framgår av ett marknadsbrev.

Sedan pristoppen i mars har bostadspriserna sjunkit med 10 procent i säsongsjusterade termer. Det är fjärde månaden i rad som priserna sjunkit. Enligt Danske Bank har det gjort att prisnivån gått tillbaka till februari 2021, och att ett helt år av uppgångar blivit utraderat.

"Prisnedgången för just Stockholm sticker dock ut, men nedgångarna lär fortsätta även för övriga delar av landet. Prisfallet kan dock bromsa in något under hösten även om det än så länge är för tidigt att säga när botten nås", skriver Danske Bank i en kommentar.

I brevet kommenterar även banken styrräntan. Danske Bank spår att Riksbanken kommer behöva höja räntan mer än vad den tidigare har kommunicerat. Det kan leda till en rörlig bolåneränta på över 3 procent, enligt Danske Bank.

"Det beror dels på inflationsutvecklingen men också att pressen på Riksbanken att höja i en allt mer aggressivare takt ökar, givet hur andra centralbanker har agerat under den senaste tiden", skriver banken.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt