Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bulten

Bulten ökar omsättning men minskar vinsten i andra kvartalet (uppdatering)

(uppdatering avser vd-kommentar, ändrad rubrik samt kommentar om Ryssland)

Verkstadsbolaget Bulten redovisar ökade omsättningen och orderingången men minskade vinsten i det andra kvartalet.

"Andra kvartalet präglades av en volatil omvärld där kostnaderna ökade i kombination med svängningar i vår tillverkning. Den underliggande efterfrågan inom fordonsindustrin var fortsatt stark men dessvärre påverkades våra kunders produktionsvolymer negativt i början av kvartalet till följd av omfattande komponentbrist. Positivt är dock att under slutet av kvartalet minskade produktionsstörningarna markant och vi slutförde även avvecklingen av vår verksamhet i Ryssland", säger Anders Nyström, vd för Bulten, i en kommentar.

Omsättningen steg 10,5 procent till 1 006 miljoner kronor (910).

Rörelseresultatet blev 41 miljoner kronor (55), med en rörelsemarginal på 4,1 procent (6,0). Avvecklings­kostnader, främst valutaomräkningseffekter, hänförliga till den ryska verksamheten belastade resultatet med cirka -10 miljoner kronor.

Justerat rörelseresultat blev 51 miljoner kronor (55), med en justerad rörelsemarginal på 5,1 procent (6,0).

Resultatet efter skatt blev 22 miljoner kronor (38).

Resultat per aktie hamnade på 0,88 kronor (1,8). Justerat resultat per aktie blev 1,32 kronor (1,80).

Orderingången landade på 1 289 miljoner kronor (947), en ökning med 36,1 procent mot föregående år.

"Vid utgången av första halvåret ser vi sammanfattningsvis en ljusning inför andra halvåret, med förväntade högre och stabilare volymer", uppger Anders Nyström och fortsätter.

"Vi fortsatte vinna många nya mindre affärer under kvartalet. Dessa var främst inom områden där vi ser möjlighet till god tillväxt långsiktigt. Vår strategi är att fortsätta befästa vår position som en global fästelementsaktör som är ledande inom hållbarhet."

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -19 miljoner kronor (32).

Under kvartalet fullföljdes avyttringen av Bultens ryska verksamhet. Det ryska bolaget CAR SEATS LLC köpte verksamheten och samtliga aktier i det joint venture-bolag som sedan tidigare ägts av Bulten och GAZ löstes in. Avsättningar för påverkan på rörelseresultatet redovisades redan under första kvartalet.

"Våra finanser är alltjämt starka och vi står väl rustade inför en fortsatt volatil omvärld med stigande räntor och inflation. Glädjande är även att fler nyckelrekryteringar gjorts i Nordamerika under våren och vi bygger ett starkt team för att säkra framtida tillväxt på denna marknad", avslutar Nyström.Bulten, MkrQ2-2022Q2-2021Förändring
Orderingång1 28994736,1%
Nettoomsättning1 00691010,5%
Rörelseresultat4155-25,5%
Rörelsemarginal4,1%6,0%
Rörelseresultat, justerat5155-7,3%
Rörelsemarginal, justerad5,1%6,0%
Nettoresultat2238-42,1%
Resultat per aktie, kronor0,881,8-51,1%
Resultat per aktie, justerat, kronor1,321,80-26,7%
Kassaflöde från löpande verksamhet-1932


http://media.finwire.com/media/FWM00776E0-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Bulten

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Bulten

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt