Calliditas kan bli ensamma på marknaden efter trevande resultat hos konkurrent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Calliditas kan bli ensamma på marknaden efter trevande resultat hos konkurrent

Häromdagen släppte Calliditas sektorkollega Travere resultat för sin kandidat mot IgA-nefrit-sjukdomen FSGS, som inte stödde en ansökan om accelererat godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Travere undersöker samma kandidat som behandling av just IgA-nefrit, som Calliditas redan har en godkänd behandling för. Finwire hörde med Calliditas vd Renée Aguiar-Lucander vad detta innebär för dem.

Vad betyder deras resultat för er?

- FSGS är en separat njursjukdom från IgA-nefrit och inte en sjukdom som vi är aktiva inom. Data från den studien kan inte nödvändigtvis direkt relateras till IgA-nefrit, men eftersom det är samma substans i båda studierna, så borde effekten på eGFR generellt vara relativt densamma. Detta skulle kunna innebära att preparatet inte uppvisar någon substantiell effekt på eGFR i IgA-nefrit heller, vilket kan ha konsekvenser för det potentiella godkännandet från FDA, som ju är under review. Om de inte får godkänt senare i år pga detta så förblir ju vårt läkemedel det enda godkända preparatet på marknaden för behandling av IgA-nefrit, förklarar Calliditaschefen.

Hur skiljer sig ert läkemedel från deras läkemedelskandidat rent verkningsmässigt?

- De är helt olika. Deras läkemedel påverkar hela kroppen, dvs det är systemiskt. Vårt är designat för att ha en lokal effekt där sjukdomen uppstår. Deras är ett blodtryckssänkande läkemedel kombinerat med en endotelin A-blockare. Vårt är budesonid, en lokalt verkande immundämpande medicin.

- Vi fick godkänt av FDA i december förra året, och i deras fall så håller FDA på med att gå igenom deras dossier med data från deras IgA-studie, vilken de lämnade in under Q2 i år. Det är som sagt samma substans som de använt i IgA-nefrit som i FSGS, vilket inte genererade tillräckligt bra data för att kunna få ansöka om godkännande inom FSGS. Vi får helt enkelt vänta tills senare i år och se vad FDA säger, och se vad deras substans har för effekt i IgA, avslutar Renée Aguiar-Lucander.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Calliditas Therapeutics

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Calliditas Therapeutics

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt