Nyhet

Calliditas kan bli ensamma på marknaden efter trevande resultat hos konkurrent

Häromdagen släppte Calliditas sektorkollega Travere resultat för sin kandidat mot IgA-nefrit-sjukdomen FSGS, som inte stödde en ansökan om accelererat godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Travere undersöker samma kandidat som behandling av just IgA-nefrit, som Calliditas redan har en godkänd behandling för. Finwire hörde med Calliditas vd Renée Aguiar-Lucander vad detta innebär för dem.

Vad betyder deras resultat för er?

- FSGS är en separat njursjukdom från IgA-nefrit och inte en sjukdom som vi är aktiva inom. Data från den studien kan inte nödvändigtvis direkt relateras till IgA-nefrit, men eftersom det är samma substans i båda studierna, så borde effekten på eGFR generellt vara relativt densamma. Detta skulle kunna innebära att preparatet inte uppvisar någon substantiell effekt på eGFR i IgA-nefrit heller, vilket kan ha konsekvenser för det potentiella godkännandet från FDA, som ju är under review. Om de inte får godkänt senare i år pga detta så förblir ju vårt läkemedel det enda godkända preparatet på marknaden för behandling av IgA-nefrit, förklarar Calliditaschefen.

Hur skiljer sig ert läkemedel från deras läkemedelskandidat rent verkningsmässigt?

- De är helt olika. Deras läkemedel påverkar hela kroppen, dvs det är systemiskt. Vårt är designat för att ha en lokal effekt där sjukdomen uppstår. Deras är ett blodtryckssänkande läkemedel kombinerat med en endotelin A-blockare. Vårt är budesonid, en lokalt verkande immundämpande medicin.

- Vi fick godkänt av FDA i december förra året, och i deras fall så håller FDA på med att gå igenom deras dossier med data från deras IgA-studie, vilken de lämnade in under Q2 i år. Det är som sagt samma substans som de använt i IgA-nefrit som i FSGS, vilket inte genererade tillräckligt bra data för att kunna få ansöka om godkännande inom FSGS. Vi får helt enkelt vänta tills senare i år och se vad FDA säger, och se vad deras substans har för effekt i IgA, avslutar Renée Aguiar-Lucander.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Calliditas Therapeutics

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Calliditas Therapeutics

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt