Candles Scandinavia har i dagsläget svårt att möta efterfrågan – men tar sikte på Europa med ny fabrik
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Candles Scandinavia har i dagsläget svårt att möta efterfrågan – men tar sikte på Europa med ny fabrik

I måndags morse släppte ljustillverkaren Candles Scandinavia sin rapport för det brutna tredje kvartalet som visade en omsättning om 63 miljoner kronor, vilket är en ökning med 66 procent jämfört med samma kvartal 2021.

- Vi ser en väldigt stor efterfrågan på våra miljövänliga doftljus och vi växer otroligt mycket. Vi har som mål att växa med minst 30 procent per år och omsättningsökningen på 66 procent innebär att vi ligger väl över våra högt uppsatta mål. Dessutom ser vi en accelererande tillväxt, där vi växte mer i senaste kvartalet än vi gjorde de föregående 9 månaderna, förklarar vd Viktor Garmiani i en intervju med Finwire.

Candles producerar doftljus med 100 procent växtbaserat, biologiskt nedbrytbart ljusvax. Huvudkomponenten är svensk raps och tillverkningen sker i stor skala. Bolaget erbjuder alltså ett hållbart alternativ till traditionella ljus som består av paraffin, vilket tillverkas av fossilt bränsle.

På frågan om hur egenskaperna skiljer sig mellan de två ljusvarianterna svarar Candles-chefen:

- Våra ljus har längre brinntid då vaxet är lite mjukare, vilket innebär att veken inte behöver vara lika kraftig som för traditionella ljus. Därutöver har våra ljus en betydligt lägre sotningsnivå. Kunden får således en bättre produkt samtidigt som den gör ett miljösmart val.

Att det ska vara lätt att göra rätt verkar vara en divis hos den svenska ljustillverkaren - bolaget matchar nämligen priserna med ljus som tillverkats från fossila råvaror.

- Vi har bättre marginaler än våra konkurrenter då vi har en högre effektivitet i vår fabrik. Vi hade kunnat ta ett högre pris för att vi har en bättre produkt, men vi har valt att erbjuda en betydligt bättre produkt till samma pris.

Eftersom de traditionella ljusen är fossilderiverade påverkas de negativt av ett högre oljepris, medan Candles är mer beroende av skördar.

Bolaget har i dagsläget en stark position i Norden, men har redan börjat doppa tårna ute i Europa.

- Vi är väldigt starka i Norden men vi har ett par små europeiska kunder redan. Idag uppgår vår marknadsandel till 3 promille av den 9 miljarder kronor stora europeiska doftljusmarknaden, så vi har stor potential att ta andelar. Vi anställde bland annat en ny säljare som börjat jobba nu i mars och som ska fokusera på just Europa.

För att möta den stora efterfrågan har bolaget investerat i en ny fabrik i Örebro som ska öka kapaciteten med 500 procent och som ska stå färdig 2023.

- Om man tittar på den markytan vi köpt av Örebro kommun så är den betydligt större än vad som behövs för den fabrik som vi nu bygger. Det är för att vi ska kunna bygga ut fabriken ytterligare i framtiden. Även om kapaciteten femdubblas initialt så kommer det endast vara bra i ett antal år, men så småningom kommer vi även att behöva bygga ut den fabriken, avslutar Viktor Garmiani.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Candles Scandinavia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Candles Scandinavia

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt