Nyhet

Chiptillverkare

Chiptillverkare kommer hämmas av utrustningsbrist kommande 2 åren enligt ASML

Chipbolagens expansionsplaner kommer att vara hämmade över de kommande två åren på grund av försörjningsstörningar. Det uppger ASML:s vd Peter Wennink, rapporterar Financial Times.

Det handlar om att bolagen kommer få svårt att komma åt viktig utrustning i samband med att produktionen har svårt att trappa upp för att möta efterfrågan.

”Vi kommer att få se mer maskinleveranser i år än förra året, och mer maskiner nästa år än detta år. Men det kommer inte att vara tillräckligt om man tittar på efterfrågekurvan. Vi behöver verkligen öka vår kapacitet ordentligt med över 50 procent”, sade Wennink.

Enligt Wennink ser ASML tillsammans med sina underleverantörer över hur kapaciteten kan ökas. Bolaget har 700 leverantörer varav 200 är absolut viktiga.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ASML

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ASML

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt