Copperstones vd optimistisk inför framtida finansiering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Copperstones vd optimistisk inför framtida finansiering

Den 30 januari inleds förhandlingarna om gruvbolaget Copperstone Resources miljötillstånd för att öppna upp Viscariagruvan utanför Kiruna. Till Finwire säger bolagets vd Jörgen Olsson att han tror på ett positivt utfall i förhandlingarna.

“Vi tror att det är mycket mer sannolikt än osannolikt att vi ska få ett tillstånd”, säger Olsson. “Vi har en osedvanligt bra tillståndsportfölj inför förhandlingen”, fortsätter han och pekar på att bolaget redan har en rad nödvändiga tillstånd så som detaljplan, markupplåtelse, markanvisning, bearbetningskoncessioner samt Riksintresse Mineral.

Förhandlingarna är planerade att pågå som längst till den 21 februari. Om de går vägen för Copperstone skulle det markera ett positivt steg för ett bolag som nyligen bytte till Nasdaq Stockholm för att locka till sig fler institutionella investerare.

Att driva en gruva kräver stora och kontinuerliga investeringar. Hittills har bolaget tagit in runt 1 miljard kronor. Av dessa har bolaget använt cirka 750 miljoner kronor och framöver krävs mycket mer enligt deras egna prognoser.

Att attrahera nytt kapital är en utmaning, men ingenting som gör Olsson sömnlös.

”Vi ser optimistiskt på finansieringsmöjligheterna och har bra dialoger med såväl existerande samt nya potentiella investerare”, säger Olsson. “Jag upplever att vi har ett stort intresse från investerare trots att alla har den högsta respekt för de utmaningar som finns."

Bolaget söker runt 2 miljarder kronor i eget kapitalfinansiering. Parallellt med det förs förhandlingar med utländska och svenska banker samt garanti-institut om en projektfinansiering på 3 miljarder kronor.

Förra sommaren gick tre institutionella investerare in med 45 miljoner kronor var. Dessa var Skandia, Fjärde AP-fonden och Handelsbanken Fonder. I samband med det beslutade bolaget sig för att byta till Stockholms huvudlista.

Sedan dess har Copperstone haft en fortsatt dialog med fonderna samt andra institutionella investerare.

I Viscariagruvan kommer Copperstone Resources att bryta koppar. Efterfrågan på metallen väntas i ett globalt perspektiv stiga kraftigt de kommande åren. Olsson säger att det främst är medelklassen som kommer stå för den högre efterfrågan.

Vad gäller potentiella kunder har företaget fört dialoger med stora aktörer inom sektorn.

“De troligaste kunderna är europeiska smältverk”, säger Olsson och lyfter bland annat tyska Aurubis, polska KGHM samt svenska Boliden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Copperstone

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Copperstone

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt