Dagens industri varnar för ytterligare fallhöjd på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Dagens industri varnar för ytterligare fallhöjd på börsen

Dagens

Dagens industris reporter Ulf Petersson varnar för ytterligare fallhöjd på börsen.

"Sett till historiken, risken för fortsatt ränteuppgång och tecken på nedrevideringar av vinstförväntningarna finns dessvärre fortsatt fallhöjd kvar", skriver Peterson.

Värderingarna på börsen har sjunkit rejält räknat på analytikernas vinstprognoser.

Di lyfter fram ett par exempel på hur värderingar bland börsens storbolag har sett ut under de senaste tio åren.

Under de två åren fram till årsskiftet 2021/2022 låg p/e-talsvärderingen för OMXS30-bolagen på 17-19 gånger de kommande årets vinstprognos enligt Bloombergs data. Räntan låg då omkring noll procent. Under 2015-2019, när räntan var 1 procent, var värderingen 13-17.

I år har tioårsräntan dragit i väg från 0,2 till 1,9 procent. Senast långräntan noterades på denna nivå var 2012-2014 och då låg p/e-talen på 12-15 gånger vinsten.

I dag ligger värderingen på runt 14 gånger nästa års vinst. Samtidigt tror analytikerna att vinsterna kommer att öka nästan 10 procent. Enligt Petersons bedömning är detta en optimistisk prognos med tanke på lågkonjunktur i sikte. Skulle vinstökningen utebli stiger p/e-talet till 16, vilket då skulle innebär en historiskt hög nivå i förhållande till dagens räntenivå.

"Om räntorna fortsätter upp är det rimligt att börskurserna sjunker så att Stockholmsbörsen värderas i det lägre p/e-talsintervallet som gällde under börsperioden 2012–2013", skriver Di.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.