Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Dagens

Dagens industri varnar för ytterligare fallhöjd på börsen

Dagens industris reporter Ulf Petersson varnar för ytterligare fallhöjd på börsen.

"Sett till historiken, risken för fortsatt ränteuppgång och tecken på nedrevideringar av vinstförväntningarna finns dessvärre fortsatt fallhöjd kvar", skriver Peterson.

Värderingarna på börsen har sjunkit rejält räknat på analytikernas vinstprognoser.

Di lyfter fram ett par exempel på hur värderingar bland börsens storbolag har sett ut under de senaste tio åren.

Under de två åren fram till årsskiftet 2021/2022 låg p/e-talsvärderingen för OMXS30-bolagen på 17-19 gånger de kommande årets vinstprognos enligt Bloombergs data. Räntan låg då omkring noll procent. Under 2015-2019, när räntan var 1 procent, var värderingen 13-17.

I år har tioårsräntan dragit i väg från 0,2 till 1,9 procent. Senast långräntan noterades på denna nivå var 2012-2014 och då låg p/e-talen på 12-15 gånger vinsten.

I dag ligger värderingen på runt 14 gånger nästa års vinst. Samtidigt tror analytikerna att vinsterna kommer att öka nästan 10 procent. Enligt Petersons bedömning är detta en optimistisk prognos med tanke på lågkonjunktur i sikte. Skulle vinstökningen utebli stiger p/e-talet till 16, vilket då skulle innebär en historiskt hög nivå i förhållande till dagens räntenivå.

"Om räntorna fortsätter upp är det rimligt att börskurserna sjunker så att Stockholmsbörsen värderas i det lägre p/e-talsintervallet som gällde under börsperioden 2012–2013", skriver Di.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt