Nyhet

Dist

Dist IT ökar omsättning men minskar resultatet i Q1

IT-produktsbolaget Dist IT redovisar ökande omsättning men minskat resultat i det första kvartalet jämfört med samma period föregående år.

Omsättningen steg 11,8 procent till 611,9 miljoner kronor (547,5).

Ebita-resultat blev 10,9 miljoner kronor (13,4), med en ebita-marginal på 1,8 procent (2,4).

Rörelseresultatet blev 9,0 miljoner kronor (13,4), med en rörelsemarginal på 1,5 procent (2,4).

Resultatet före skatt var 2,2 miljoner kronor (12,9).

Resultatet efter skatt blev 0,4 miljoner kronor (11,4), en minskning med 96,5 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,01 kronor (0,98), vilket innebär en minskning med 99,0 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 37,4 miljoner kronor (-3,1).

Dist ITs ökade rörelsekostnader under kvartalet är främst hänförliga till ökade lagerkostnader samt ökade kostnader relaterade till dotterbolaget Aurora Deltacos expanderade EMV-verksamhet. Vidare har de minskade coronarestriktionerna lett till ökade kostnader i form av resor och mässor.

Bland Dist ITs dotterbolag levererade Septon och EFUEL en tillväxtökning medan Aurora Deltaco minskade sin intäkter något.

"I koncernens strategi för fortsatt lönsam tillväxt är EMV och dess ökande andel av rörelseintäkterna en central del. I perioden har Septon lanserat sitt eget sortiment av konferensrumstillbehör under varumärket Tight och processen för att utveckla EMV inom EFUEL är satt för att ytterligare driva strategin. Sammanslagningen av Aurora och Deltaco är nu i en intensiv fas där bägge bolagen går in i en gemensam go-to-market, arbetsprocess, logistik och IT infrastruktur. Det kommer att förstärka förmågan och effektiviteten", skriver bolagets vd Robert Rosenzweig i rapporten.

Dist IT, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Nettoomsättning611,9547,511,8%
EBITA10,913,4-18,7%
EBITA-marginal1,8%2,4%
Rörelseresultat9,013,4-32,8%
Rörelsemarginal1,5%2,4%
Resultat före skatt2,212,9-82,9%
Nettoresultat0,411,4-96,5%
Resultat per aktie, kronor0,010,98-99,0%
Kassaflöde från löpande verksamhet37,4-3,1


http://media.finwire.com/media/FWS00732CC-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om DistIT

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien DistIT

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt