Electrolux Professionals stora japanska förvärv skapar mer balanserad geografisk spridning - KC
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Electrolux Professionals stora japanska förvärv skapar mer balanserad geografisk spridning - KC

Storköksbolaget Electrolux Professional presenterade under sista börsdagen före jul ett större japanskt förvärv.

Den svenska tvätt- och köksjätten förvärvar japanska Tosei Corporation för cirka 1,65 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis. Tosei har 340 anställda och är en tillverkare av professionella tvättlösningar och vakuumpackmaskiner. Den årliga omsättningen är på cirka en miljard kronor med en ebita-marginal som uppges påverka Electrolux Professionals lönsamhet positivt. Transaktionen väntas bli slutförd under första kvartalet nästa år.

Electrolux Professional har historiskt en förhållandevis liten del i Asien. Under årets nio första månader kom 61 procent av omsättningen från Europa, 27 procent från Amerika och blott 12 procent från Asien, Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika.

"Som bolag har vi bara drygt 10 procent av försäljningen i Asien, med detta förvärv närmar vi oss 20 procent och får då en mer balanserad geografisk spridning av vår försäljning mellan USA, Europa och Asien. Dessutom blir vi marknadsledare inom tvätt i Japan och får möjlighet att växa inom Food tack vare Toseis position inom vakumpackmaskiner där vi kan använda deras försäljningsnätverk för att sälja våra Storköksprodukter. Men det finns också synergier och efter dessa kommer lönsamheten i denna del av verksamheten vara väl i linje med vårt mål om 15 procent ebita-marginal", uppger kommunikations- och investor relations-direktören Jacob Broberg för Finwire.

I och med förvärvet av Tosei stärker sig Electrolux Professional i Japan. Företaget kommer dels över produktionsanläggning, men även sex stycken säljkontor. Före förvärvet svarade den japanska marknaden för 2 procent av Electrolux Professionals omsättning. Detta drivs av en försäljningsorganisation på cirka 50 personer, som nu alltså växer betydligt.

I och med förvärvet kommer bolaget även över en egen vakuumpackmaskin. Tosei tillverkar vakuummaskiner av bänkmodell och stationära vakuummaskiner under varumärkena Tosei, Tosclean, Tospack och Toscook. Dessa används inom den växande tillagningsmetoden sous-vide.

"Vi köper idag dessa maskiner från tredje part, med detta förvärv får vi produkten in-house. Dock inte väldigt stor i våra kanaler idag, men marknaden för dessa produkter växer globalt cirka 5 procent per år och sous-vide är populärt", uppger Jacob Broberg.

Efter förvärvet har Electrolux Professional en skuldsättning under 2,5x. Ytterligare förvärv finns också på radarn.

"Vi tittar hela tiden på förvärvsmöjligheter, förvärv är en viktig del av vår strategi", avslutar Jacob Broberg.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Electrolux Professional

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Electrolux Professional

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt