Enea genomför effektiviseringar och nedskrivningar i halvmiljardklassen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Enea genomför effektiviseringar och nedskrivningar i halvmiljardklassen

Enea

Programvarubolaget Enea genomför effektiviseringar och nedskrivningar av tillgångar i balansräkningen i halvmiljardklassen Det framgår av ett pressmeddelande.

Enea genomför effektivisering och kostnadsreduktion inom professionella tjänster och produktutveckling. Effektiviseringen innebär ett förbättrat kassaflöde på 60 miljoner kronor per år, med full effekt från 2024, varav 50 miljoner kronor utgörs av minskade investeringar i egen produktutveckling.

Eneas översyn visar att på grund av förseningar i 5G-marknaden, försämrade makroekonomiska utsikter samt ökade avkastningskrav innebär att bolaget behöver göra en omvärdering av framtida kassaflöden och därtill upptagna tillgångar. Detta resulterar i en nedskrivning av immateriella tillgångar med totalt 486 miljoner kronor, hänförligt till goodwill och balanserade utvecklingskostnader.

Därutöver görs reserveringar för osäkra fordringar och ej erhållna intäkter med 66 miljoner kronor, hänförliga till ett stoppat NDL-projekt samt till valutarestriktioner i Egypten. Reserveringar och omvärdering av immateriella tillgångar kommer att belasta det andra kvartalet men är inte kassaflödespåverkande.

Eneas produkter för datahantering i 5G-nätverk har uppnått kommersiell status och investeringstakten kommer att anpassas till marknadsläget. Personalstyrkan för leverans och kundspecifik testning inom Telekomportföljen kommer att minskas, bland annat i Tyskland. De senaste årens investeringar i automatisering samt av konsolidering av kompetens till företagets utvecklingscenter i Kroatien skapar goda förutsättningar för denna effektivisering.

Totalt berör företagets effektiviseringsåtgärder 70 medarbetare och externa konsulter i Europa, Indien och Nordamerika. Omstruktureringskostnader under 2023 bedöms uppgå till 30 miljoner kronor, varav 20 miljoner kronor belastar det andra kvartalet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Enea

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Enea

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt