Nyhet

Europeiska

Europeiska banker rasar i spåren av invasionen, förbereder sig för cyberattacker

Den europeiska finanssektorn har tagit rejäla smällar under torsdagen i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.

De banker som är mest exponerade mot Ryssland är de som åkt på störst nedgångar på börsen. Detta innefattar österrikiska Raiffeisen Bank som var ned 17 procent och franska storbanken Societe Generale som tappar 10,8 procent.

Även italienska Unicredit har betydande verksamhet i landet och backade som mest 9 procent på börsen innan ett automatiskt handelsstopp utlöstes. Banken har försökt lugna genom att säga att den har betydande täckning för sin exponering i Ryssland.

Samtidigt har andra banker vidtagit beredskapsåtgärder. Brittiska Lloyds Banking har sagt att de har "hög beredskap” inför potentiella cyberattacker. Andra aktörer så som tyska försäkringsjätten Allianz har helt fryst sin exponering mot ryska statsobligationer.

Det ledande europeiska bankindexet handlas ned 6,8 procent på torsdagseftermiddagen, sämre än breda Euro Stoxx index som backar 4,4 procent.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt