Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Gullberg & Janssons lägre intäkter i tredje kvartalet förklaras främst av poolsidan - vd

Gullberg & Janssons vd Peter Bäck presenterade bolaget vid Spotlight Next kapitalmarknadsdag på torsdagen. Bolaget är baserat i Helsingborg och huvudprodukterna återfinns inom grönyte-, swimmingpool-, relax- och wellnessbranschen. Bolaget grundades 2002 och aktien noterades 2012.

Flera förvärv har successivt genomförts under åren. Gullberg & Jansson tillträdde för två veckor sedan det senaste förvärvet. Det avser Optiheat, ett energioptimeringsföretag som 2021 hade en omsättning på 3,6 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 80 000 kronor.

- Vi ser en enorm potential, säger Peter Bäck om förvärvet av 80 procent av Optiheat. Entreprenören bakom Optiheat sitter kvar med 20 procent av aktierna.

Gullberg & Jansson lämnar inga prognoser, men de finansiella målen är följande:
* Organisk tillväxt 10 procent per år
* Vinstmarginal på 10 procent
* Utdelningspolicy att dela ut 30 procent av nettoresultatet

Nettoomsättningen föll med knappt 35 procent i tredje kvartalet i år till 67,6 miljoner kronor
jämfört med 103,3 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

- Det är framförallt poolsidan som har fått lägre omsättning, förklarar Peter Bäck tredje kvartalet.
Inom grönytor ökade däremot intäkterna.

Peter Bäck avböjer att kommentera hur fjärde kvartalet har inletts.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Gullberg & Jansson

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Gullberg & Jansson

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt