IMF-chefen: Ryssland kan få det tufft - trots uppjusterad BNP-prognos
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IMF-chefen: Ryssland kan få det tufft - trots uppjusterad BNP-prognos

IMF-chefen:

Internationella valutafondens, IMF, chef Kristalina Georgieva varnar för att Ryssland kan få det tufft framöver trots att IMF:s prognos för landets BNP nyligen höjts. Det framgår av en intervju med CNBC.

"Jag tror faktiskt att Rysslands ekonomi står inför mycket tuffa tider på grund av utflödet av människor och den minskade tillgången till teknik som följer av sanktionerna", sade Georgieva.

I slutet av januari mer än fördubblade IMF sin prognos för tillväxttakten i Rysslands ekonomi i år, från 1,1 procent i oktober till 2,6 procent.

Geogieva uppger att det nuvarande produktions- och konsumtionsmönstret i Ryssland liknar det under Sovjettiden, med hög produktion och låg konsumtion.

"Vad det berättar för oss är att det här är en krigsekonomi där staten - som vi ska komma ihåg hade en mycket stor buffert, byggd under många år av finansiell disciplin - investerar i denna krigsekonomi. Om du tittar på Ryssland idag stiger produktionen för militären och konsumtionen faller", sade hon.

Kategorierna försvar och säkerhet väntas utgöra omkring 40 procent av Rysslands totala budgetutgifter för i år enligt en analys från Reuters.

Samtidigt har över 800 000 personer lämnat Ryssland enligt uppskattningar av akademiker i exil. Många av dem som flytt är högkvalificerade personer inom IT och vetenskap.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.