Nyhet

Itab

Itab ökade nettovinsten under Q1 (uppdatering)

(Uppdatering avser mer info om omsättning, vd-kommentar)

Butiksinredningsbolaget Itab Shop Concept redovisar en ökande omsättning och nettoresultat under det första kvartalet jämfört med året innan.

Omsättningen steg 16,4 procent till 1 773 miljoner kronor (1 523). Rensat för valuta ökade försäljningen med 12 procent.

“Efterfrågan var god under det första kvartalet. Koncernen redovisar en organisk tillväxt om cirka 11 procent vilket är ett resultat av prisökningar och en stabil underliggande efterfrågan på flera av våra geografiska marknader och kundgrupper. Omsättningen ökade mest i Centraleuropa med cirka 110 Mkr. Av kundgrupperna var tillväxten inom Fashion och Bygg & Heminredning starkast under kvartalet”, kommenterar vd Andréas Elgaard.

Rörelseresultatet blev 92 miljoner kronor (102), med en rörelsemarginal på 5,2 procent (6,7).

De omfattande nedstängningarna i Kina på grund av covid-19 hade en påverkan på varuförsörjningen och därmed även på Itabs resultat.

“Andelen omkostnader ökade något, samtidigt som vissa engångskostnader belastat resultatet för kvartalet. Vi har under de gångna kvartalen kontinuerligt justerat våra priser samt vidtagit andra kostnadsbesparande åtgärder för att balansera för negativa resultateffekter i verksamheten. Kostnadsökningarna är för närvarande mycket snabba och mer oförutsägbara än tidigare och vi fortsätter att löpande anpassa våra priser men är ännu inte i fas”, säger Andréas Elgaard.

Itab-chefen kommenterar också den höga nivån på varulagret som etablerades under andra halvåret 2021, och säger att det kan ta längre tid att normalisera och förbättra den.

Resultatet före skatt var 87 miljoner kronor (69).

Resultatet efter skatt blev 61 miljoner kronor (50), och per aktie 0,25 kronor (0,38).
Det lägre resultatet per aktie beror på att bolaget förra året gjorde en rekapitalisering vilket ökade antalet aktier med 115,7 miljoner till totalt 218,1 miljoner aktier.

Itab, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Nettoomsättning1 7731 52316,4%
Rörelseresultat92102-9,8%
Rörelsemarginal5,2%6,7%
Resultat före skatt876926,1%
Nettoresultat615022,0%
Resultat per aktie, kronor0,250,38-34,2%


http://media.finwire.com/media/FWM0074186-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ITAB Shop Concept

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ITAB Shop Concept

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt