Nyhet

Jordens

Jordens resurser förbrukade för i år - sker tidigare än under förra året

Idag har världen redan använt sig av innevarande års ranson av förnybara resurser. Hade all världens befolkning levt som i Sverige hade dock resurserna varit slut för längesen, närmare bestämt i början av april. Det rapporterar TT.

I år inträffar den så kallade Overshoot Day, då jordens alla resurser blivit förbrukade, två dagar tidigare än förra året. Det enligt organisationen Global Footprint Network, som varje år räknar ut en form av budget för naturens förnybara resurser.

Året 1971 är den bästa perioden som uppmätts, då resurserna istället tog slut den 25 december. Sedan dess har datumet inträffat tidigare och tidigare, dock med vissa undantag - bland annat under pandemin.

Statistiken grundas på bland annat energikonsumtion, koldioxidutsläpp, fiske och skogsbruk.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt