Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Låneökningen

Låneökningen hos europeiska teknikbolag väntas mattas av under 2023 - GP Bullhound

Investmentbanken GP Bullhound tror inte på någon större låneökning hos europeiska teknikbolag under 2023, enligt sin årliga kreditrapport.

Uppfattningen är att bolagen väntas bli återhållsamma med att ta nya lån till följd av oron kring banksystemet och andra osäkerhetsfaktorer. Förra året lånade bolagen för drygt 30 miljarder euro, vilket är en fördubbling jämfört med 2021.

“Jag tror att det är för tidigt att uttala sig om det. Det är uppenbart att de bredare kapitalmarknaderna påverkas av flera faktorer, bland annat aktuella frågor inom banksektorn, förväntningar på ränteutvecklingen, inflationen och geopolitisk oro. Marknadsmiljön är alltså ganska osäker. Vi förväntar oss dock inte någon ytterligare fördubbling, eller ens en betydande ökning, under loppet av 2023”, säger Olya Klueppel, kreditchef på GP Bullhound.

Samtidigt spås kapitalbehovet blir större under 2023 givet att relativt få bolag skaffade eget kapital förra året.

“Många teknikföretag som inte tidigare har övervägt att ta lån gör det i dag, eftersom de inser att det finns flera tydliga fördelar med lån som ett alternativ till att skaffa nytt eget kapital i dagens utmanande miljö för kapitalanskaffning”, säger Klueppel.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt