Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Meta

Meta och Alphabet kan behöva betala för nyhetsinnehåll i Nya Zeeland

Regeringen i Nya Zeeland vill att företag som Alphabet och Meta ska börja betala nyhetsutgivare för deras innehåll, skriver Wall Street Journal.

Regeringen ska lägga fram ett förslag i frågan som ska vara likt det som lagts fram i Kanada samt den lag som gäller i Australien. Enligt ett uttalande från den nyzeeländska radio- och tv-ministern Willie Jackson ska förslaget fungera som ett incitament för digitala plattformar att ingå avtal med lokala nyhetsbyråer.

"Det är inte rättvist att de stora digitala plattformarna som Google och Meta får vara värd för och dela lokala nyheter gratis", sade Jackson i söndags.

Förslaget gör det möjligt för företagen att förhandla med lokala nyhetsbyråer utan att regeringen ingriper. Men om ingen överenskommelse nås innehåller lagen en obligatorisk förhandling.

När förslaget introducerades i Australien möttes det av hårt motstånd från Facebook. Enligt Wall Street Journal väntas det nyzeeländska förslaget även möta kritik från bolaget.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt