Nyhet

Microsoft

Microsoft vidtar åtgärder för att minska Amazons dominans inom molntjänstområdet - WSJ

Amerikanska mjukvarujätten Microsoft har den senaste tiden samlat flera stora molnoperatörer i USA i ett försök att få den amerikanska regeringen att använda sig av fler än en molntjänst vid större statliga projekt. Aktionen ses som ett sätt att försöka närma sig branschledande Amazon, skriver Wall Street Journal och hänvisar till personer med insyn i frågan.

Bland bolagen som har blivit kontaktade för att bilda alliansen finns Alphabet, Oracle, VMware och Dell.

Förra året valde den nationella säkerhetsmyndigheten i USA, NSA, att endast anlita Amazon för ett molnprojekt som uppskattningsvis är värt omkring tio miljarder dollar de kommande tio åren.

Pentagon däremot använder sig av flera leverantörer i ett projekt förra året. Det vill nu Microsoft att de amerikanska myndigheterna ska fortsätta med. För bolaget är molnverksamheten en avgörande faktor för intäkterna, då verksamheten står för ungefär hälften av dess totala försäljning.

Amazon har kommenterat lobbysamarbetet och kallar det för en "egennyttig kampanj som skulle kunna leda till att kunderna tvingas använda sämre teknik".

"Kunder inom den offentliga sektorn bör ha frihet och flexibilitet att bestämma hur de ska få säkra, tillförlitliga och kostnadseffektiva molntjänster och programvara - från den eller de leverantörer som de väljer - utan krav eller orättvisa begränsningar för programvarulicenser", uppger en talesman för företaget.

E-handelsjätten Amazon hade i fjol en andel om 47 procent av alla beställningar kring molntjänster från den offentliga sektorn i USA och Kanada. Samma siffra för Microsoft låg på cirka 28 procent, enligt undersökningsföretaget Gartner.

https://www.wsj.com/articles/microsoft-asks-google-oracle-to-help-crimp-amazons-u-s-government-cloud-leadership-11658926801

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt