Nibe avyttrar ytterligare 26 procent av Schulthess Maschinen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nibe avyttrar ytterligare 26 procent av Schulthess Maschinen

Värmeteknikbolaget Nibe avyttrar ytterligare 26 procent av Schulthess Maschinen genom att sälja motsvarande andel i ägarbolaget HC Holding Eta. Genom transaktionen blir Nibe med kvarvarande 25 procent av aktierna minoritetsägare i bolaget, enligt ett pressmeddelande.

Transaktionen är helt i linje med den avyttringsprocess som inleddes 2019 och innebär en stegvis avyttring av tvättmaskins- och torktumlarverksamheten. Nibe sålde 100 procent av aktierna i Schulthess under 2019 till det nya schweiziska ägarbolaget HC Holding Eta och blev samtidigt majoritetsägare i detta bolag med en ägarandel på 51 procent. Helvetica Capital och deras schweiziska entreprenöriella investerare samt ledningen för Schulthess förvärvade resterande 49 procent av aktierna i ägarbolaget.

Avyttringen av ytterligare 26 procent av Schulthess kommer att generera en uppskattad reavinst i storleksordningen 170 miljoner kronor under andra kvartalet 2022 för Nibe. Detta innebär att Schulthess inte längre kommer att konsolideras i Nibe.

Schulthess har varit ett dotterföretag inom Nibe Group sedan förvärvet av den börsnoterade schweiziska koncernen Schulthess Group i april 2011, inom vilken det tyska marknadsledande värmepumpsbolaget Alpha Innotec utgjorde den största delen och därigenom var anledningen till förvärvet.

- Avyttringen ligger helt i linje med vad vi redan vid förvärvet klargjorde, nämligen att vi trots att varken tvättmaskiner eller torktumlare tillhör vår kärnverksamhet skulle fortsätta att agera som en ansvarsfull långsiktig ägare fram till dess att vi kunde hitta en annan ägarstruktur med affärsprinciper liknande våra egna för att på så sätt säkerställa bolagets långsiktiga utveckling, säger Gerteric Lindquist, vd och koncernchef för Nibe Group.

- I egenskap av minoritetsägare kommer vi att följa bolagets utveckling med stort intresse, men vi avser att avyttra vår resterande ägarandel under den kommande tre- till fyraårsperioden, fortsätter Gerteric Lindquist.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt