Nordea spår räntehöjning med 50 punkter från Riksbanken den 30 juni - utesluter inte 75 punkter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nordea spår räntehöjning med 50 punkter från Riksbanken den 30 juni - utesluter inte 75 punkter

Nordea

Storbanken Nordea bedömer att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter den 30 juni, och utesluter inte en höjning med 75 punkter. Banken justerar nu sina prognoser för det andra halvåret och spår nu en ränta om 1,75 procent vid årsskiftet, upp med 25 punkter från en tidigare prognos.

Avvikelsen är i november. Räntan väntas då höjas med 50 punkter istället för ursprungliga 25 punkter. I juni och september väntas alltså räntan fortsatt att höjas med 50 punkter.

"Osäkerheten om inflationen och penningpolitiken är fortsatt stor. Det innebär bland annat att tajmingen för räntejusteringarna är svårbedömd. Det finns flera andra tänkbara alternativ för när räntan kan höjas. Till exempel kan en räntehöjning med 75 punkter inte uteslutas den 30 juni", skriver Nordea som fortsätter.

"Ett annat tänkbart scenario är att räntan höjs mellan de ordinarie penningpolitiska mötena, till exempel i mitten av augusti efter att inflationsutfallen för juni och juli har publicerats. En bidragande orsak till det är att det är nästan tre månader mellan de ordinarie penningpolitiska mötena i juni och september."

Riksbanken väntas också minska sin balansräkning i en snabbare takt än tidigare annonserat. Inga förfall väntas följas upp återinvesteringar från och med det tredje kvartalet. Det skulle innebära att balansräkningen minskar med 36 miljarder kronor ytterligare från det andra halvåret.

Under nästa år förfaller obligationer motsvarande 168 miljarder kronor, vilket innebär att balansräkningen väntas minska med totalt 245 miljarder kronor från inledningen av 2022 till slutet av 2023, enligt Nordea.

Banken tar även upp inflationen.

"Huvudscenariot i Riksbankens aprilrapport är överspelat. Inflationen har varit högre än väntat och prognosmissarna räknas i procentenheter snarare än i tiondelar. Utvecklingen har större likheter med det alternativscenario som Riksbanken presenterade i aprilrapporten där inflationen breddas och har en mer varaktig karaktär. Scenariot innehöll räntehöjningar till 1,50 procent vid årsskiftet och en reporänta på omkring 2,5 procent i slutet av 2023", uppger storbanken.

Banken pekar på att inflationen kan vara nära 8 procent de närmaste månaderna och det finns även tecken på att löneinflationen växlar upp mer än vad centralbanken är bekväm med.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt